Er is ophef over het feit dat techreus HP is uitverkoren om leiding te geven aan de bouw van de Europese 'CoCo Cloud', dat staat voor "confidential en compliant". Vorige week maakte het directoraat van Neelie Kroes dit bekend.

Dichtgetimmerde cloud

De CoCo-cloud zal draaien op HP's Cloud OS framework en moet juridische onzekerheid in Europese lidstaten opheffen doordat gevoelige data "zorgvuldig wordt beheerd en altijd beschermd door context-aangepaste oplossingen".

CoCo-cloudpartners

Het project is gegund aan een consortium met Atos, SAP en enkele universiteiten, onder leiding van HP. En dat laatste is tegen het zere been van GroenLinks, die het onbegrijpelijk vindt dat de Europese Commissie kiest voor een Amerikaans bedrijf, die die onder de omstreden spionagewetten als FISA en Patriot Act valt.

Open deur voor NSA

"Hoe kun je na Snowden nog op Amerikaanse bedrijven vertrouwen voor je vertrouwelijke gegevens? Met de keuze voor HP zet Kroes de deur open voor Amerikaanse datagraaierij door de NSA," aldus GroenLinks-Europarlementari├źr Judith Sargentini. "Het is toch van de ratten besnuffeld dat we nu miljoenen weggeven aan Amerikaanse bedrijven om een Europese clouddienst op te bouwen? Dat geld kan zoveel beter worden besteed."

Uitleg van HP Cloud OS: