Er zijn de afgelopen maanden al meer dan 4 miljoen bankpassen van de ING voorzien van een NFC-chip. Daardoor kunnen vanaf 15 april in winkels bedragen tot 25 euro afgerekend worden door deze in de buurt van de betaalterminal te houden, vergelijkbaar met in- of uitchecken met de OV-chipkaart. Het zogeheten 'tappen' wordt binnenkort ook mogelijk met bankpassen van de ABN Amro, de Rabobank doet niet mee.

Eerst particulieren

Hoe werkt dat nieuwe 'tappen'?

Voor transacties tot 25 euro is geen pincode nodig. In totaal kan er tot 50 euro worden geshopt. Dat is niet per dag, maar cumulatief. Is de 50 euro limiet bereikt, dan kan deze door de pincode weer opnieuw worden ingesteld. Dat lijkt dus enigszins op het tegoed op de chipknip, maar daar houdt de vergelijking op, want de transacties worden wel meteen van de rekening afgeschreven. Bij te veel rood staan is contactloos betalen dan ook niet mogelijk.

De ING informeert vanaf maandag particulieren over het nieuwe betaalsysteem. Dat werkt via de Mastercard-methode, waardoor ook de Rabobank later kan instromen met zijn mobiele betaalapplicatie Rabo Wallet. Zakelijke klanten van de ING kunnen pas vanaf de zomer contactloos betalen, zij worden hier later dit jaar over geïnformeerd.

Op de nieuwe NFC-passen van de ING is het 'contactloos'-logo te zien. Winkels die tappen vanaf 15 april accepteren als betaalwijze tonen hetzelfde logo. Winkeliers die hier interesse in hebben kunnen betaalautomaten verkrijgen via hun leverancier of eigen bank, meldt ING.

Het nu afwachten op hoeveel plekken er vanaf medio april daadwerkelijk contactloos betaald kan worden. Van de twee grote leveranciers van betaalterminals, CCV en Atos Worldline, laat dat laatste bedrijf weten dat al zijn terminals al sinds afgelopen december ondersteuning hebben voor het nieuwe tappen. In ieder geval kledingzaak H&M en Ikea doen mee.

CCV verkoopt sinds anderhalf jaar terminals die qua hardware geschikt zijn voor contactloos betalen. Een softwarerelease volgt de komende maanden, zodat in ieder geval 23.000 van de 180.000 terminals op 15 april de ondersteuning bieden. De ING heeft ook zelf al 4000 nieuwe terminals verkocht aan kleine winkeliers, zo laat de bank desgevraagd weten.

Lees verder: Contactloos betalen: Nederland poldert richting Mastercard