Op de computer van een Amerikaans congreslid hebben onverlaten Linux geïnstalleerd waarmee gelijk de harde schijf is gewist. De vandalen braken in bij een Republikeins campagnekantoor. Eenmaal binnen installeerden de inbrekers Linux op alle computers. De ruit is ingegooid met een betonblok, maar de politie denkt dat het vandalisme moest afleiden van de cybercrime.

“Ik denk dat iemand heeft een sleutel gehad", zegt congreslid Micheal Grimm tegen Staten Island Live. Eerder deze week herstartten de computers midden in de nacht, wat achteraf gezien als verdacht wordt aangemerkt. De computercrimeafdeling van de NYPD zoekt nu verder uit wat er precies is gebeurd met de computers.

Aanval op de democratie

De computers bevatten “alle peilingsdata, alle identificatiegegevens van kiezers en een hoop andere verkiezingscampagneinformatie", aldus het congreslid. “Gelukkig hadden we een back-up van enkele uren eerder, dus we zijn niets kwijt." Grimm noemt de actie een aanval op de democratie. “Dit is een aanval op alles waar we voor staan, voor vrije verkiezingen", aldus de Republikein.

Grimm is een voormalig FBI-agent die hoopt te worden herkozen als congreslid van een district in de Amerikaanse staat New York. De strijd wordt bitter gevoerd en sympathisanten van zijn democratische rivaal zouden ook verkiezingsborden uit tuinen ontvreemden. Grimm vermoedt dat dezelfde vandalen achter de Linux-terreur zitten.

Update: De vandaal is opgepakt en heeft niets met de onbedoelde Linux-uitrol te maken. De politie vermoedt dat een stafmedewerker per ongeluk Linux op de systemen installeerde.