De saboteurs sloegen donderdagochtend vroeg Amerikaanse tijd toe. De eerste doorgehakte kabel verzorgde het AT&T-netwerk van vaste telefoonlijnen en het achterliggende netwerk voor mobiele telefoons.

Een tweede sabotage-actie vond plaats bij een glasvezelkabel van andere telecomprovider, Sprint, en heeft ook een datacenter geraakt. Andere mobiele telco's als Verizon en Nextel hadden ook last van de sabotage, zij gebruiken namelijk de lijnen van AT&T en Sprint. In totaal zijn tien kabels op vier lokaties doorgehakt. De afgesloten verbindingen zijn alweer hersteld.

Offline

Als gevolg van de sabotage had het gebied rondom San Francisco, inclusief ict-bakermat Silicon Valley, last van de storingen. Sommige delen van het gebied zaten zelfs maar liefst 17 uur zonder telefonie en internet. De verbindingen van in totaal meer dan 50.000 mensen lagen plat. Ook ziekenhuizen, winkels, banken, pinautomaten, de politie en brandweer hadden last van de netwerkstoring.

De meeste ict-bedrijven in Silicon Valley hebben weinig tot geen hinder ondervonden. De totale schade valt pas over enkele dagen in te schatten, aldus woordvoerders van Amerikaanse nooddiensten.

Vandalen

De politie gaat er vanuit dat dit het werk is van vandalen. Die hebben putdeksels langs een snelweg opengebroken om de daaronder liggende glasvezelkabels door te zagen.

AT&T heeft een beloning uitgeloofd van 100.000 dollar voor informatie die leidt tot de aanhouding van de daders. Het incident vond plaats tijdens vastgelopen onderhandelingen tussen AT&T en de vakbond. De twee hebben een conflict over contracten voor ruim 100.000 werknemers. Beide partijen ontkennen dat de sabotage een wilde actie is. De vakbond heeft wel gedreigd met stakingen.