De nieuwe worm, genaamd Commwarrior.Q, verspreidt zich via Bluetooth, multimediaberichten en geïnfecteerde geheugenkaarten, zo meldt beveiligingsbedrijf F-Secure.

Volgens de beveiligingsexperts is de nieuwe mobiele worm, die begin deze maand werd ontdekt, nog niet wijdverspreid. Wel bevat Commwarrior.Q enkele nieuwe mogelijkheden waardoor deze agressiever is dan zijn voorgangers.

Volgens Antti Vihavainen, vice-president bij F-Secure, kan Commwarrior.Q wel eens de meest complexe mobiele malware zijn die tot nu toe is gemaakt.

De nieuwe variant verstuurt namelijk 's nachts continue mms-berichten naar contacten in het telefoonboek van een geïnfecteerde mobiele telefoon. Om zeven uur 's ochtends stopt het hiermee om ontdekking te voorkomen. Dan probeert de worm zich verder te verspreiden via Bluetooth.

Commwarrior.Q kan Sybian Series 60-telefoons infecteren die Symbian OS versie 8.1 of ouder gebruiken. De eerste variant van deze worm dook op in 2005. Sindsdien zijn er diverse andere varianten ontdekt.

Voor zover bekend veroorzaakt Commwarrior.Q geen schade aan de mobiele telefoon. Wel kan de rekening hoger uitvallen dan normaal omdat de worm 's nachts aan het mms'en slaat.