De directie van de Lorain County-gevangenis in de Amerikaanse staat Ohio onderzoekt de zaak op dit moment. Zij willen weten hoe het mogelijk is geweest dat auteursrechtelijk materiaal illegaal is gedownload en vervolgens vertoond aan gevangenen.

Elke speelfilm in de gevangenis moet doorgaans voor vertoning eerst gescreend worden, meldt een woordvoerder aan de lokale nieuwssite Cleveland.com.

Ook CAM-versies

En toch zijn er piratenfilms getoond. Waaronder aan de 26-jarige Richard Humphrey uit North Ridgeville. Hij bekende tegenover de federale rechtbank schuld voor het verkopen van gedownloade films voor hun commerciële debuut. Wat een strafrechtelijke schending van het auteursrecht is in de Verenigde Staten. Humphrey kreeg 29 maanden cel.

Eenmaal opgesloten kreeg hij zelf illegaal gedownloade films voorgeschoteld. Soms zelfs overduidelijke CAM-versies, oftewel recente speelfilms die met een camera zijn opgenomen in de bioscoop. "Je kon mensen door het beeld zien lopen", aldus Humphrey, die de gevangenis hypocrisie verwijt.

Hollands downloadverbod

Ook in Nederland is sinds kort downloaden uit illegale bron verboden, na een uitspraak van het Europese Hof. Stichting BREIN benadrukt echter dat het geen downloaders aanpakt of zal aanpakken, maar zich richt op het illegale aanbod, de grote uploaders en de sites die de content verspreiden.