Dit blijkt uit onderzoek van de Britse krant The Times. De politie beschouwt het gebruiken van iemands draadloze internetverbinding als een serieuze overtreding omdat de indringer pornografische en strafbare afbeeldingen kan downloaden zonder gepakt te worden. Alleen de eigenaar van de wifi-verbinding is terug te vinden.

De maximale straf voor het gebruiken van iemands wifi-verbinding is een boete van duizend pond of vijf jaar cel. Ondanks de straf en de zorgen van de politie, zijn er slechts 11 mensen voor het vergrijp gearresteerd sinds het strafbaar werd. Met 'wifi-tappen' worden onder andere de Communications Act uit 2003 en de Computer Misuse Act uit 1990 geschonden

Een woordvoerder van het agentschap voor georganiseerde misdaad verklaart tegenover de Times dat wifi-tappen 'moeilijk op te sporen is'. "Maar individuen moeten een zekere verantwoordelijkheid nemen om zich hier tegen te wapenen".

Voorlichten

Woordvoerder Bram Oudshoorn van KPN bevestigt beide standpunten. "Hoe meet je dat?", vraagt Oudshoorn zich af in reactie op het Britse onderzoek. En, zo verklaart Oudshoorn "Wij bestrijden dit ook door klanten goed voor te lichten over het beveiligen van hun verbinding."

Cijfers over misbruik van wifi-signalen in Nederland blijken er dan ook niet te zijn. Ook het Korps Landelijke Politiediensten, het KLPD, weet niet hoe vaak er wordt 'meegelift' op andermans verbinding.

De Britse onderzoekscijfers komen voort uit een onderzoek dat beveiligingsbedrijf Sophos in opdracht van The Times uitvoerde. Uit een enquete blijkt dat 54 procent van de ondervraagden weleens zonder betaling gebruik heeft gemaakt van een wifi-signaal van iemand anders.

Technologieadviseur Graham Cluley van Sophos vreest dat veel mensen het wifi-tappen zien als een 'misdaad zonder slachtoffers' en niet schromen om een beschikbaar wifi-signaal te gebruiken. Cluley benadrukt daarom dat internetgebruikers zelf hun draadloze netwerk goed moeten afschermen. "Je laat de deuren van je huis ook niet wijd open staan, waarom je internetverbinding dan wel?"