Ongeveer 2500 van de 7000 pc's van de Hogeschool Utrecht zijn getroffen doordat McAfee woensdagmiddag een foute virusupdate verstuurde. Die update zet een voor Windows essentieel systeembestand in quarantaine, waardoor computers wereldwijd in eindeloze reboots verzanden. Ook valt in veel gevallen de netwerkverbinding weg.

Systeembeheerders van de Hogeschool moeten op elk getroffen werkstation handmatig met een cd-rom de nieuwe update van McAfee zetten. "Het lukt ons niet via geautomatiseerde updates omdat de McAfee-update ervoor zorgt dat de netwerkverbinding niet meer goed werkt", vertelt een woordvoerder van de Hogeschool.

Alle hens aan dek

Twee van de zes faculteiten ondervinden nog problemen: Gezondheidszorg en Natuur & Techniek. "Daar is het alle hens aan dek", aldus de woordvoerder. Bij de andere faculteiten zijn de werkstations inmiddels hersteld, of zijn er geen problemen omdat er Macs gebruikt worden.

De woordvoerder van de Hogeschool vindt het nog te vroeg om te speculeren op een eventuele schadevergoeding van McAfee. "We richten eerst alle aandacht aan het herstel van de normale bedrijfsvoering."

Ziekenhuizen

Andere media melden dat bij het Academisch Ziekenhuis Maastricht ongeveer 1800 computers beschadigd raakten. Bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch vielen ongeveer vierhonderd van de drieduizend werkstations uit. Ook het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam had problemen.

De redacties van persbureau ANP en het Nederlandse Dagblad ondervonden eveneens computerproblemen. De donderdageditie van de krant kwam daardoor met moeite tot stand.

UWV werkloos

De foute McAfee-update zorgde er ook voor dat het callcenter van UWV Werkbedrijf een groot deel van de dag niet bereikbaar was. Het callcenter was donderdagmiddag weer bereikbaar, zij het het met lange wachttijden.

Behalve het callcenter is ook een deel van de pc's van UWV-medewerkers verminkt, bevestigt de woordvoerder desgevraagd. Een deel van de UWV-machines wordt beheerd door Atos, een ander deel door Getronics. Bij welke dienstverlener het mis ging en om hoeveel pc's het gaat kon de woordvoerder nog niet zeggen.

Geen drank meer te koop

Problemen door McAfee deden ze overal ter wereld voor. Ook chipgigant Intel werd getroffen door uitval van pc's op het bedrijfsnetwerk.

In Zweden hadden alcoholverslaafden een slechte dag. Systembolaget, het staatsmonoplie voor alcoholverkoop, sloot op vele plekken de deuren omdat computers waren gecrasht.