Dat blijkt uit onderzoek van Symantec. Dat bedrijf keek naar de spam die is verstuurd vanaf november 2009 tot en met maart van dit jaar. Het deelde die spamberichten in naar het besturingssysteem van waaruit ze werden verstuurt, en dat leverde verrassende resultaten op.

Leeuwendeel

Volgens Paul Woods van Symantec MessageLabs heeft Windows meer dan 90 procent van de markt in handen, dus komt het leeuwendeel van de spam ook vanaf dat besturingssysteem. 92,65 procent van de spam kwam van Windows, en 2,22 procent van andere besturingssystemen. Dan blijft er 5,14 procent over voor Linux. Dat is verrassend, omdat Linux een marktaandeel heeft van maar 1,03 procent.

Symanec heeft vervolgens berekend hoe waarschijnlijk het is dat een machine spam verstuurt, en heeft dat weergegeven in een ‘spam index’. In die index staat Windows op 1,01. Apple staat op een keurige 0 en Linux op maar liefst 4,99.

Niet onkwetsbaar

“Dat is veel hoger dan we hadden verwacht”, zegt Woods. “Windows computers worden toch het meest aangevallen door malware die spam verstuurd. Linux wordt helemaal niet zo erg lastig gevallen. Maar dat wil niet zeggen dat het onkwetsbaar is.”

Het rapport stelt dat Linux tegenwoordig misschien even kwetsbaar is als Windows, omdat drive-by aanvallen kwetsbaarheden uitbuiten in plug-ins van browsers. Maar dat verklaart nog steeds niet het hoge indexcijfer. Symantec suggereert dat dit wordt veroorzaakt door de manier waarop ISP’s hun klanten mail laten versturen. Dat kan vaak niet direct, maar wordt gerouteerd over de mailservers van de ISP. En die draaien vaak Linux. Zo lijkt het in de statistieken dat de spam verstuurd wordt vanaf Linux, maar kunnen de berichten net zo goed van Windows komen.

Een andere factor die niet wordt meegerekend is dat veel mensen niet-Windows machines hebben met daarop virtuele machines met Windows. In zulke gevallen nemen mensen misschien niet de moeite om de virtuele omgeving goed te beveiligen, aldus Symantec.

Bron: Techworld