Dit blijkt uit onderzoek van Sophos. Het antivirusbedrijf heeft enkele honderdduizenden spamberichten gecontroleerd op hun origine en een lijst met landen samengesteld waar de meeste spam vandaan komt. Van alle Europese landen is Nederland de grootste verspreider van spamberichten. Toch is Nederland maar verantwoordelijk voor 2 procent van alle verstuurde spam. Verreweg de meeste spam (56,7 procent) wordt vanuit de Verenigde Staten verstuurd. Op de tweede plaats staat Canada met 6,8 procent, op de voet gevolgd door China (6,3 procent) en Zuid-Korea (2,13 procent).

Koppositie

Nederland neemt wereldwijd een vijfde plaats in en is hiermee het hoogst genoteerde Europese land. Duitsland staat bijvoorbeeld met 1,5 procent op de zevende plaats, gevolgd door Frankrijk met 1,3 procent. "In de Verenigde Staten is het verreweg het ergst", zegt Graham Cluley van Sophos, die hierbij opmerkt dat er vanuit de Europese landen alsnog `enkele miljoenen junkberichten per dag' worden verstuurd. Volgens Cluley is spam dan ook een wereldwijd probleem. "Landen beginnen het onderwerp steeds serieuzer te nemen", constateert de expert. "De wetgeving in Engeland zal gebruikers echter niet beschermen tegen spam vanuit Amerika of China."

Open proxies

De onderzoekers vrezen dat veel spam wordt verstuurd vanaf privé-computers zonder dat de eigenaar hier vanaf weet. "Hackers lijken op pc's in te breken om hun spam te versturen", stelt Cluley. "Ook geven sommige Trojaanse paarden en wormen spammers de mogelijkheid om computers van anderen te `kapen'." Volgens de virusexpert wordt inmiddels ongeveer een derde van alle spam verstuurd vanaf besmette pc's. Dit toont volgens Sophos de noodzaak voor een gecoördineerde aanpak van spam en virussen aan.