Logius meldt de prijsontvangst op de eigen website. DigiD verhoogt volgens de Verenigde Naties de standaard van overheidsdiensten en verlaagt de administratieve last voor de burgers. Nederland deed mee met 104 andere lidstaten van de Verenigde Naties. De prijsuitreiking was in Egypte en Logius kreeg de award uit handen van de Egyptische minister van ICT dr. Mohamed Salem.

DigiD "veilig en persoonlijk"

Nederland moest het in de 'finale' opnemen tegen overheidsinitiatieven uit Estland, India en Tunesië. De jury waardeerde DigiD als een “veilige en persoonlijke identificatietool" voor burgers en bedrijven die zaken doen met de overheid. “Dankzij DigiD kunnen publieke instellingen er zeker van zijn dat aanvragen komen van de werkelijke verzender waarvan de authenticiteit gegarandeerd is."

En, zo staat verder in het juryrapport: “Met DigiD kunnen overheidsdiensten simpel toegankelijk worden gemaakt aan het publiek terwijl het veilig blijft en alle privacy-elementen gerespecteerd worden."

DigiD juist onderwerp van veiligheidsonderzoek

DigiD is in Nederland in het afgelopen jaar diverse malen negatief in het nieuws gekomen doordat met name gemeenten slordig omgingen met koppelingen met de dienst, waardoor sessies van burgers af te luisteren waren en soms zelfs konden worden overgenomen. Op dit moment wordt een pilot gedaan bij een aantal gemeenten om dergelijke koppelingen veiliger te maken. Nog dit jaar worden alle gemeenten doorgelicht op het veilig gebruik van DigiD.

De World Summit Award wordt om het jaar gehouden en beloont innovatieve toepassingen uit de meer dan 160 lidstaten van de VN.