"Door het gemak van breedbandinternet zien consumenten internet steeds meer als voorziening zoals gas, licht en water", zo schrijft de stichting die zich inzet voor veilig internetgebruik. "In tegenstelling tot die `hapklare' nutsvoorzieningen kan ongefilterd internet allerlei gevaren en ongemakken zoals virussen, hackers, spyware en spam bevatten." De SIF vindt dat het veiligheidsprobleem te veel bij de consument wordt neergelegd. Voor veilig breedbandinternet moet de consument onder meer software regelmatig updaten en firewalls en virusscanners installeren. Omdat consumenten voor andere dingen in het dagelijks leven geen ingewikkelde handelingen hoeven uit te voeren, vindt de SIF het onterecht dat de verantwoordelijkheid zoveel bij de consument wordt gelegd. Hans Leemans, directeur van de branchevereniging voor internetproviders NLIP, is het niet eens met de stelling van de SIF. "Internet is niet meer dan een infrastructuur. Op die infrastructuur worden diensten aangeboden. En die vallen onder de verantwoordelijkheid van de gebruikers of de betreffende dienst zelf."

Diensten

Wel ziet Leemans een verschuiving bij providers. "Op de consumentenmarkt zie je dat provider steeds vaker diensten zoals spam- en anti-virusfilters gaan aanbieden. Maar die zijn nooit 100 procent waterdicht." De SIF roept consumenten op zich bij een provider aan te sluiten die het internetverkeer filtert op virussen en spam voordat het bij de gebruiker aankomt.

Expertise

Voor de zakelijke markt is de situatie anders, meent Leemans. "Bedrijven kiezen heel bewust voor een bepaalde dienst of provider. Bovendien wordt ervan uit gegaan dat er binnen een bedrijf voldoende expertise aanwezig is om de netwerken te beschermen." De NLIP bekijkt nu enkele nieuwe mogelijkheden voor mensen met een 56k- of isdn-verbinding om goedkoop software te updaten.. "Deze gebruikers verzuimen wel eens hun software te updaten omdat de bestanden te groot zijn en het te veel geld kost. Wellicht dat er in winkels of bij providers een oplaadpunt kan komen, waar klanten tegen een luttel bedrag hun pc kunnen laten updaten of scannen", aldus Leemans. Update, 14:40 uur: Reactie van Hans Leemans van de NLIP toegevoegd.