Na de Verenigde Staten en Rusland is Nederland wereldwijd de grootste verspreider van malware. Maar liefst 14,4 procent van de malicieuze hosting services is gevestigd in ons land. Een jaar geleden werd nog 11 procent, van alle malware in Nederlands gehost, terwijl er in november zelfs een piek van 17 procent zichtbaar was.

Daar staat tegenover dat Nederlanders relatief weinig risico lopen om geïnfecteerd te raken. Dat blijkt uit statistieken van virusbestrijder Kaspersky die zijn verzameld in kwartaalrapport geschreven door beveiligingsexpert Denis Maslennikov. Kaspersky krijgt cijfers binnen uit 213 landen via gebruikers die data delen via Kaspersky-producten.

Links zijn grootste dreiging

De top 2 blijf bezet door de Verenigde Staten en Rusland. Door een afname in het aantal Russische malware-verspreiders, wisselen beide landen stuivertje. De Verenigde Staten kende een lichte stijging van 3 procent in het aantal malware-hosts, terwijl er in Rusland 6% minder malware is verspreidt in het eerst kwartaal van 2013. Dat brengt Amerika terug als leider van het malware-klassement.

Uit het rapport blijkt dat kwaadaardige links nog altijd veruit de grootste dreiging op het internet opleveren. Deze links, die leiden naar recent gehackte websites of websites die speciaal gemaakt zijn door malwaremakers, zijn goed voor 91,4 procent.

Geavanceerde malware, zoals trojans, exploits en malware verstopt in adware nemen het overgebleven deel voor hun rekening. Zoals gebruikelijk richten malwaremakers zich bij de desktop op Windows en bij mobiel op Android. Ruim 20.000 nieuwe malware-varianten doken er voor dat mobiele platform op in het eerste kwartaal van 2013. Met name SMS-trojans zijn een populair middel voor aanvallers.

Nederlander is veilig

De malware die vanuit Nederland wordt verspreidt is niet gericht op zijn eigen inwoners. Nederlanders komen relatief bijzonder weinig malware tegen. We behoren tot de categorie met het op één na laagste infectie-risico. Iets meer dan een kwart (26,9 procent) van de Nederlanders heeft te maken gehad met malware.

Niet voor het eerst blijkt Adobe- (Flash, Reader en Shockwave) en Oraclesoftware daarbij het meest onveilig. De meeste kwetsbaarheden worden aangetroffen in Oracle’s Java, maar liefst 45,26 procent van alle computers. Op gepaste afstand volgen Apple (QuickTime), Google (Picassa), Nullsoft (Winamp) en VideoLAN (VLC). Het doel van malwaremakers is vrijwel altijd het verkrijgen van systeemtoegang via gaten in deze software.

Malware-hoogtepunten

Verder wijst Kaspersky in het rapport op grote ontwikkelingen die op malwaregebied spelen. In het kwartaaloverzicht komen onder meer cyberspionagenetwerk Red October, de sandbox-omzeiling van Adobe Reader, Stuxnet 0.5 en de vermeende Chinese militaire hackeenheid voorbij.

Malware Report Q1-2013 Kaspersky Lab