Minister ter Horst van Binnenlandse Zaken houdt nu als streefdatum april 2009 aan. Ter Horst heeft schriftelijk aan de Tweede Kamer laten weten dat de kaart vertraagd is vanwege extra "fysieke testen", die op verzoek van de AIVD worden uitgevoerd. Deze zullen naar verwachting in november 2008 zijn afgerond.

Bovendien doet de AIVD zelf onderzoek naar het totale proces rondom fysieke toegang. Ter Horst: "Hierbij dient gedacht te worden aan de infrastructuur en onderdelen zoals card management systemen, toegangcontrole systemen, kaartlezers en bekabeling." Het is nog niet bekend wanneer dit tweede onderzoek wordt afgerond.

Mifare-Classic chip in opspraak

In maart van dit jaar kwam de toegangspas met daarop de Mifare-classic chip onder vuur toen bleek dat deze door onderzoekers van de Radboud Universiteit te Nijmegen gekraakt kon worden. De kraak stelt een kwaadwillende in staat om met een gestolen identiteit gebouwen en terreinen te betreden. Op dit moment maken veel overheidsgebouwen nog steeds gebruik van toegangspasjes met daarop de Mifare-classic chip.

Alternatieven

In een spoedoverleg dat kort na de onthulling volgde werden verschillende alternatieven voor de Mifare-chip geopperd. Zowel biometrie (irisscan of handafdrukken) als toegangspassen met een open versleuteling werden als alternatief besproken. De nieuwe Rijkspas moest er in elk geval versneld komen, uiterlijk eind 2008. Maar dat wordt dus op z'n vroegst april 2009.