De reden voor de grotere security van mobiele apparaten ligt volgens Gruman voor de hand: deze besturingssystemen zijn minder open dan Windows, Mac OS X en Linux. "We vernemen elk jaar maar een paar securitybedreigingen in iOS in plaats van een handvol in Windows elke week."

Een hoop bekende aanvalsmethoden voor Windows zijn niet van toepassing op systemen als iOS en bovendien functioneren het besturingssysteem van Apple en Google geheel versleuteld. Hoewel IT-afdelingen al jaren worden gewezen op het belang van versleutelen van pc's, gebeurt dit volgens Gruman nog zelden.

'BlackBerry eigenlijk nog het beste'

Idealiter gaan organisaties vandaag nog over op BlackBerry, maar helaas maakt de Canadese fabrikant enkel smartphones en geen Windows-vervangers. De iPad kan een computer wel vervangen, meent Gruman. "Als je endpoint-security serieus neemt, moet je zoveel mogelijk pc's vervangen door iPads en iPhones."

Ook de ontwikkelingen in Android 5.0 Lollipop horen door IT-beveiligers nauwlettend in de gaten te worden gehouden. "Afhankelijk van hoe goed de Android for Work-beveiliging blijkt te zijn, maken ook Android-apparaten je omgeving veiliger."