Zo orakelde onderzoeksdirecteur voor Asia Pacific van IDC Chris Morris op de Cloud Computing Conference 2010 in Singapore naar aanleiding van een enquête over cloud computing die IDC hield. “Er is een groeiende ongerustheid over de veiligheid, beschikbaarheid en prestatieproblemen onder bedrijven wat betreft cloud computing”, zei hij.

Uitbesteed cloud-onderhoud

De private cloud is in principe veiliger, omdat men volledige controle behoudt over de data, beveiliging en kwaliteit van de dienst. Het bedrijf zelf is eigenaar van de infrastructuur en de applicaties. Een bedrijf kan er ook voor kiezen om zelf het onderhoud en beheer te plegen, maar er blijkt nu dus ook veel vraag naar de uitbesteding van de private cloud aan een professionele dienstverlener.

Vele aanbieders hebben aangekondigd om private cloud diensten aan te bieden. Een voorbeeld daarvan is de samenwerking van HP, Fujitsu en Dell met Microsoft om private clouds aan te bieden op Windows Azure platform.

Veilig en vlug

Uit de enquête van IDC kwam naar voren dat gebruikers in Singapore significante delen van hun workload willen onderbrengen in de private cloud. Deze vorm van cloud computing wordt gezien als een manier om bepaalde voordelen van de cloud te hebben, zonder de nadelen van de public cloud. Bedrijven zouden zelf echter nog vrij weinig kennis in huis hebben over de private cloud, en zien de diensten die de telecombedrijven aanbieden als een snelle en veilige manier om de cloud te implementeren.

Coming of age

Terwijl cloud computing langzamerhand volwassen wordt, ziet Morris een steeds grotere trend van het “shifting cloud implementatiemodel”. Bij deze hybride vorm, hebben IT-managers te maken met zowel publieke als private clouds in hun bedrijf. Voor IT-managers met veel kennis van zaken is cloud computing is volgens Morris “in plaats van een verzameling nieuwe technologieën, nu een verlenging van hun sourcing strategie.

Bron: Techworld