Op de veiligheidsbijeenkomst in het Royal United Services Institute in Londen ging de Estse minister van defensie Christian-Marc Liflander uitvoering in op de aanvallen die hackers en 'cyberterroristen' vorig jaar op zijn land hebben uitgevoerd. "We gaan een tijdperk in van cyberterreur of zelfs cyberoorlog", waarschuwde Liflander zijn gehoor, zo meldt Reuters.

Stroomlijnen

Aangezien de botnetaanval van computers uit 76 verschillende landen kwam, pleitte de Est voor meer samenwerking in de strijd tegen 'cyberterreur'. Estland heeft er bij de Europese Unie al op aangedrongen de wetgeving tegen cyberaanvallen te stroomlijnen, zodat de daders beter zijn te vervolgen. Daarnaast komt het Baltische land de komende weken met nationale veiligheidsmaatregelen tegen cybercriminaliteit.

'Geen enkel bewijs'

Niet alle aanwezigen konden zich echter vinden in de vergelijking tussen terrorisme en aanvallen van hackers. Zoals Stephen Cummings, baas van het Britse Centre for the Protection of National Infrastructure. Hij constateerde dat er geen bewijs is dat terroristen hun aandacht hebben verlegd van fysieke aanvallen naar cyberterreur. "De discussie over cyberterreur leidt onze aandacht weg van meer prangende terreurdreigingen, die nog altijd fysiek zijn", aldus Cummings.

Cummings bepleitte dat cyberterreur een mythe is. De veiligheidsexpert zei zelfs te vrezen dat alle discussie over cyberterreur de terroristen wel eens op een idee zouden kunnen brengen.