De software wordt geleverd als onderdeel van de eveneens vandaag gepresenteerde 2.00 update van Sony voor de PS3. Voorlopig is de dienst gratis te gebruiken tot april 2008. Trend Micro heeft nog niet bekendgemaakt wat de software straks moet gaan kosten.

Eenmaal geïnstalleerd zal de veiligheidssoftware de toegang tot mogelijk 'gevaarlijke' websites blokkeren. Volgens Keith Reed, online manager van Trend Micro in Europa, lopen PS3-gebruikers online dezelfde risico's als gewone pc-gebruikers. Zo kunnen gamers ook een doelwit zijn van hackers.

Foute sites

De Trend Micro-software controleert wegpagina's die een gamer wil bezoeken aan de hand van een database met 'foute' sites. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van 'reputatie'-technologie, die onder meer controleert waar een site wordt gehost en wie de eigenaar is. Als dit een risico met zich meebrengt, wordt de site geblokkeerd.

Occultisme

Gebruikers van de software kunnen ook zelf sites laten blokkeren in categorie├źn als 'porno/seks', 'alcohol/tabak' en 'cult/occultisme'. Zo kunnen ouders bijvoorbeeld hun spelende kinderen beschermen tegen ongewenste prikkels en mysterieuze sektensites.

Eerder deze week presenteerde Microsoft al de 'Xbox 360 Family Timer', waarmee ouders kunnen instellen hoeveel uur hun kinderen achter de console zitten. Deze is vanaf december te downloaden via Xbox Live.