Dat maakte de Venezolaanse president Nicolas Maduro zaterdagochtend bekend tijdens een parade op de Venezolaanse Onafhankelijkheidsdag. "Ik heb besloten de jonge Amerikaan asiel aan te bieden op humanitaire gronden, zodat hij in het vaderland van Bolivar en Chavez kan leven, weg van de vervolging van het imperiale Noord-Amerika", sprak Maduro. Ook de president van Nicaragua, Daniel Ortega zei vrijdagavond Snowden ''als de omstandigheden dat toelaten'' asiel te willen verlenen.

Madura noemde Snowden 'een jongeman die, in de geest van verzet, de waarheid heeft gesproken over dat Amerika de hele wereld bespioneert.' Volgens Wikileaks heeft Snowden tot nu toe in circa 20 landen asiel aangevraagd. In meerdere landen is dat verzoek al afgewezen.

Vluchtroute

De klokkenluider die details over het Amerikaanse spionageprogramma PRISM bekendmaakte, verblijft nog altijd in de transitzone van een vliegveld in Moskou. Amerika wil dat Snowden wordt gearresteerd en uitgeleverd omdat hij zich met het lekken van de geheime informatie van inlichtingendienst NSA, waarvoor hij via een ander bedrijf werkte, zich schuldig zou hebben gemaakt aan spionage. De Russen worden intussen ongeduldig. De Russische staatssecretaris van buitenlandse zaken zei donderdag dat Snowden zo onderhand eens moet kiezen waar hij naar toe wil.

Er zijn geen directe vluchten van Moskou naar de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Volgens de normale route zou Snowden moeten overstappen op Cuba, maar het is niet zeker wat de Cubaanse autoriteiten zullen doen. Eerder deze week werd het vliegtuig van de Boliviaanse president gedwongen een noodlanding te maken in Wenen, omdat de VS dacht dat Snowden aan boord was. Snowden zou ook het Europese luchtruim kunnen vermijden, door te vliegen via Wladiwostok en de Stille Oceaan.

Spionage bevriende landen

Snowden onthulde niet alleen dat de VS massaal internetcommunicatie onderschept en opslaat, maar dat ook de Britse geheime dienst dit massaal doet. Verder openbaarde hij dat de NSA vertegenwoordigers van de Europese Unie bespioneert in Washington, New York en Brussel. De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD zouden geen bondgenoten afluisteren, stelt voormalig MIVD-directeur Pieter Cobelens zaterdag in Trouw. Daar is toestemming van de minister voor nodig en die zou de in geval van bevriende landen volgens Cobelens 'waarschijnlijk nooit' geven.

Op aandringen van een Kamermeerderheid gaat de Commissie toezicht inlichtingen- en veiligheidsdiensten onderzoek doen naar de rol van AIVD en de MIVD in PRISM en of de diensten er soortgelijke aftappraktijken op nahouden.