Het internet is voorbij, zei Pamela Jones toen ze haar befaamde weblog Groklaw uit protest tegen overheidsmonitoring sloot. Het nadeel van offline blijven is dat je soms wel eens iets mist en voor sommige dingen word je bijna online gedwongen. Belastingen aangeven, geld overmaken, Sesamstraat kijken - tegenwoordig moet je voor steeds meer dingen uitwijken naar internet.

Alles onbetrouwbaar

Volgens originele klokkenluider, Snowden avant la lettre, Wiliam Binney is het zinloos je proberen te verbergen online. 'Ze' zitten in de hardware en netwerken, zo stelde hij in 2014 al eens, waardoor de basis corrupt is en alle lagen erboven onbetrouwbaar zijn. Op Reddit herhaalde hij onlangs deze visie met de stelling dat geen enkele software veilig is voor meegluurders.

Kortom, hij die de hardware beheerst, beheerst het universum. Rechtendeskundige Helen Nissenbaum heeft een oplossing voor dit probleem: obfuscatie. Overspoel meegluurders met valse informatie, zodat de hooiberg enorm wordt. Tegenover Wired vertelt ze over de apps die ze samen met ontwikkelaars bouwt die dit doel bereiken.

Ruis op de lijn

AdNauseum klikt op de achtergrond op alle advertenties en banners, zodat advertentienetwerken geen nauwkeurig profiel kunnen opbouwen en TrackMeNot verstuurt onder meer allerlei willekeurige zoekopdrachten zodat Bing en Google worden gedwarsboomd met hun profilering. Het doel is volgens de makers om zoveel mogelijk ruis te genereren, zodat het verzamelde datameer troebel wordt.

AdNauseam - Clicking Ads So You Don't Have To from mushon on Vimeo.