Het Amerikaanse leger wilde met de maatregel verdere verspreiding van het virus voorkomen, en daarmee vertrouwelijke gegevens beschermen, zo bericht onder meer de Los Angeles Times. Vorige week was de aanleiding voor het verbod nog onduidelijk.

Bijna driekwart van de computers op de Afghaanse basis was besmet met de malware, die via zijn slachtoffers via de autorun functie van Windows infecteerde. Legerfunctionarissen noemen de aanval 'zeer agressief', schrijft usnews.com. President Bush is ingelicht over de besmetting. In ieder geval is één afgeschermd netwerk geïnfecteerd.

Gegevens

De Amerikaanse overheid geeft weinig details prijs over de gevolgen van de aanval, maar volgens experts zijn onder andere gegevens over troepenbewegingen doorgestuurd. Het is niet duidelijk of de aanval gepland is, of dat het computervirus toevallig op een van de computers terecht is gekomen. Tegenover de Los Angeles Times suggereert een anonieme legerfunctionaris dat het bestand 'agent'.btz uit Rusland komt.

Inmiddels is volgens het ministerie van Defensie een groot aantal van de geïnfecteerde computers alweer ontsmet.

Gevaar

De besmetting onderschrijft het toenemende gevaar van dit soort agressieve aanvallen, zeggen experts van het Amerikaanse leger in de LA Times. Ze waarschuwen dat in de toekomst computervirussen een superieur bewapend leger op de knieën kan dwingen.