In Android 4.3 zit, vooralsnog verborgen, een functie waarmee gebruikers machtigingen van geïnstalleerde apps kunnen controleren en desgewenst intrekken. Het menu, 'App-bewerkingen' (in het Engels App Ops genoemd) werd plotseling zichtbaar door gebruik van een launcher, ontdekte AndroidPolice. Inmiddels is er ook al een aparte app die een shortcut biedt naar de verborgen privacyfunctie.

Zelf permissies intrekken of toekennen

Het werkt met vier tabbladen: Locatie, Persoonlijk, Berichten en Apparaat. Per app kan de gebruiker vervolgens de permissies controleren en met een Aan/Uit-toggle eventueel intrekken of weer toekennen.

Het App-bewerkingen menu is niet voor niets nog verborgen, want het is duidelijk nog niet af. Als het officieel wordt, en dat is nog onzeker, wordt dit menu mogelijk ook direct getoond bij installatie van een app. Aan de andere kant lijkt App-bewerkingen nu vooral te werken nadat een app al flink is gebruikt. Het toont namelijk niet de lijst met gevraagde permissies, maar alleen machtigingen die ook daadwerkelijk door de app zijn gebruikt.

Slecht nieuws voor developers

Voor developers is App-bewerkingen minder goed nieuws. Doordat gebruikers machtigingen eigenhandig intrekken kunnen apps wellicht niet meer goed werken en het kan developers omzet kosten.

Wat vooral nog ontbreekt is uitleg als door het intrekken van machtigingen apps niet meer goed werken. Dat leidt tot foutmeldingen en mogelijk gefrustreerde gebruikers en lage waarderingen in de Play store, terwijl zij zelf eerder bepaalde permissies hebben ingetrokken.

Het zelf beheren van permissies is onder privacybewuste gebruikers een veel gewenste optie, en thirdparty apps zoals XPrivacy bieden deze controle ook al langer, al is daarvoor root noodzakelijk. Webwereld heeft vragen uitstaan bij Google over de verborgen privacyfunctie.

De App-bewerkingsfunctie binnen de mobiele Facebook-app. Door het intrekken van de toestemming kan Facebook geen locatie bepalen. (Afbeelding: AndroidPolice)