De enige verdachte van de grootste creditcardhack ooit die in handen is van de Amerikaanse autoriteiten ontkent schuldig te zijn aan de spectaculaire serie hacks van financiële instellingen. Dat meldt Reuters.

Arrestatie in Nederland onrechtmatig

De advocaat van Dmitriy Smilianets stelt dat zijn client de tenlastelegging zal aanvechten. Bovendien zou de arrestatie van Smilianets, vorig jaar juli in Nederland, mogelijk onrechtmatig zijn verlopen.

In totaal worden vijf Oost-Europese verdachten beschuldigd van het binnendringen van de netwerken van onder meer beursbedrijven Nasdaq en Dow Jones, banken Citibank, Dexia en PNC, betalingsverwerker Heartland, retailer JCPenney en supermarktketens 7-Eleven en Carrefour. Daarbij zijn onder andere gegevens van 160 miljoen creditcards gestolen en doorverkocht, persoonsgegevens ontvreemd en is bedrijfsgevoelige informatie ingezien. De schade zou minstens 300 miljoen dollar bedragen.

De vijf gebruikten bij de hackaanvallen geavanceerde SQL-injectietechnieken. Met behulp van geïnstalleerde malware verschaften backdoors vervolgens permanente netwerktoegang.

Samenwerking met Soupnazi-hacker

Smilianets werd net als medeverdachte Vladimir Drinkman in juni 2012 in Nederland opgepakt op. Smilianets werd snel uitgeleverd aan de Verenigde Staten en staat nu in de rechtszaal. Drinkman zit nog vast in Nederland, hij vecht zijn uitlevering aan voor de rechter. De overige drie verdachten zijn nog altijd voortvluchtig.

Twee van de vijf verdachten, waaronder Drinkman, zouden ook betrokken zijn bij eerdere grootschalige creditcardhacks samen met de beruchte hacker Albert Gonzalez, beter bekend als ‘Soupnazi’. Hij zit een celstraf van twintig jaar uit. Ook voor de leden van de Oost-Europese hackbende dreigt tientallen jaren cel in de VS.