Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels een verklaring uitgegeven, nadat het eerst niet bereikbaar was voor bevestiging. De verdachte was eerder deze week opgepakt op verdenking van de hack op een server van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Daarbij werd over een periode van twee weken meerdere keren ingebroken.

Er werd daarbij voor zo'n 7 GB aan data gedownload, onder meer 1800 pagina's patiëntengegevens. De 26-jarige man uit Nieuwegein heeft tot vanavond vast gezeten onder beperking. Dat betekent dat hij geen contact mocht hebben met de buitenwereld uitgezonderd zijn advocaat.

Geen reden tot verlenging arrest

Aan het einde van de middag is de man weer voorgeleid aan de (plaatsvervangend) officier van Justitie. Die zag gezien de berichtgeving op Nu.nl blijkbaar geen reden tot verlenging van de voorlopige hechtenis. Wel blijft de man uit Nieuwegein nog verdachte.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man nadat hij in eerste instantie had ingebroken op de server, kwaadaardige software achtergelaten dat hem in staat stelde later terug te komen. "Na de eerste inbraak is een grote hoeveelheid medische gegevens gedownload", zegt het OM nu.

Justitie nu nog bezig is met een onderzoek naar mogelijke meerdere verdachten.

Update 20.58: Het bericht is deels aangepast naar aanleiding van nieuwe informatie van het Openbaar Ministerie. Ook NU.nl heeft zijn bericht aangepast. Waar eerst werd gemeld dat Nu.nl gesproken had met de hacker,die meldde niet te hebben bekend, is dat nu veranderd naar een bekentenis,