Overigens blijft de bijdrage die Gmail levert aan het spamprobleem nog beperkt in vergelijking met andere webmail-diensten. Van alle webmail-spam was in januari 1,3 procent afkomstig van Gmail-adressen. In februari was dit percentage opgelopen tot 2,6 procent. Dat blijkt uit cijfers (pdf) van Messagelabs. De spamberichten die vanaf Gmail-adressen worden verstuurd, proberen voornamelijk pornosites aan de man te brengen.

MessageLabs wijt de toename van de Gmail-spam aan het feit dat spammers er kort geleden in zijn geslaagd om ook de captcha (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) van Gmail te kraken. Met de adressen die spammers op die manier automatisch kunnen genereren, kunnen zij spamruns versturen.

Vanaf eind februari is er volgens MessageLabs een duidelijke toename te zien van spam vanaf Gmail. Voor spammers zijn Gmail-adressen interessante afzendadressen, omdat providers mail afkomstig van een dergelijke populaire webmail-dienst niet snel op een zwarte lijst zullen zetten.

In totaal is volgens MessageLabs 4,6 procent van alle spam afkomstig van webmail-diensten. Volgens het security-bedrijf maken spammers het meeste gebruik van Yahoo! Mail. Deze dienst zou verantwoordelijk zijn voor 88,7 procent van de webmail-spam. MSN en Hotmail volgens met respectievelijk 4,6 en 4,2 procent.

De hoeveelheid spam als percentage van de totale hoeveelheid mail is in februari overigens licht gedaald (naar 72,7 procent, in januari was dat nog 73,4 procent). Het percentage webmail-spam daalde eveneens. Bron: Techworld