De meeste media zijn zeer kritisch over het vergeetrecht, en terecht. Het proces is ondoorzichtig, de criteria vaag, Google speelt voor scheidsrechter en bezwaar is niet mogelijk.

Kruistocht tegen vergeetrecht

Maar de Britten laten elke nuance varen in hun kruistocht tegen het vergeetrecht, en doen het voorkomen alsof Google massamoordenaars en terroristen klakkeloos van dienst is door artikelen over hen weg te poetsen. Uit een recent Nederland vonnis blijkt echter dat Google juist weigert om (recent) veroordeelden uit de zoekresultaten te wissen.

Maar de Telegraph suggereert nu alsof Google zelfs massamoordenaar Anders Breivik helpt onwelgevallige artikelen te censureren, en verzwijgt dat het zo goed als zeker alleen gaat om de naam van een (onschuldig) iemand die ook in het artikel wordt genoemd. Dat die persoon een redelijk privacyrecht heeft om niet (meer) met Breivik te worden geassocieerd door Google, vermeldt de krant er bewust niet bij.

Balk en splinter

Zelfs de Britse regering doet mee en gaat vol op het orgel in deze selectieve verontwaardiging over het vergeetrecht. De minister van cultuur Sajid Javid sprak eerder deze week over "censuur door de achterdeur" door "niet-gekozen rechters" die wordt "misbruikt door criminelen en terroristen". Gezien de berucht draconische smaadwet in Groot-Brittanni├ź duidelijk een gevalletje "balk en splinter".