Dat vertelt de demissionair minister van Buitenlandse Zaken in een interview met Vincent Everts, gadgetgoeroe en oprichter van videodienst Yubby. Verhagen beschrijft dat het "een gevecht is" om bij het ministerie van Buitenlandse Zaken aan gebruiksvriendelijke ict-voorzieningen te komen. Dit komt vooral doordat de it-afdeling controle wil houden over de elektronische berichtenstromen.

Vroeger gebruikte hij een BlackBerry van de zaak om zijn agenda en mail op te ontvangen en om mee te bellen. Toen hij minister werd veranderde dat. "Dat was zogenaamd niet veilig", aldus de minister. Hij kreeg een aparte BlackBerry waar zijn agenda niet opstond. Dat betekende één keer in de week een papieren agenda uitprinten. "Op een gegeven moment heb ik met veel stampij gezegd dat ik een agenda wilde hebben."

Drie telefoons

Dat resulteerde in een tweede BlackBerry. "Ik kreeg een aparte BlackBerry voor mijn agenda en ik had een BlackBerry voor mijn mail", aldus Verhagen. Daarnaast had hij ook nog een derde telefoon en een oude laptop.

Ongeveer hetzelfde gebeurde toen hij een iPhone wilde. Met smoesjes werd geprobeerd dat niet door te laten gaan. "Eerst is hij zogenaamd nog niet te krijgen in Nederland, dan is hij zogenaamd uitverkocht. Totdat je dreigt: ik ga zelf naar de winkel, en dan is hij er opeens toch weer, toevallig."

Poot stijf houden

Ook op de iPhone zat vervolgens geen agenda en ook de mail werd niet doorgeschakeld, eveneens uit veiligheidsoverwegingen. Verhagen was het op dat moment helemaal zat met de beperkingen die werden opgelegd door de ict'ers van het ministerie. "Toen heb ik zelf een .mac-account geopend en gezegd: Jongens, als iemand me wil bereiken per mail, dit is mijn adres. En jullie zien maar."

De regels bij Buitenlandse Zaken over ict-apparatuur zijn strikt, tenzij de minister echt weigert om mee te gaan in de cultuur. Verhagen kreeg uiteindelijk een VPN-lijn waardoor zijn iPhone wel goed beveiligd was. "Het is allemaal te doen, maar je moet wel je poot stijf houden."

Mondelinge communicatie

Het ministerie heeft sowieso niet zoveel op met elektronische communicatie. "Het liefste willen ze alles op papier of mondeling met je uitwisselen, dan kan het niet uitlekken", zegt Verhagen. "Papier vinden ze goed. Het liefste doen ze het zelfs mondeling, dan zijn er helemaal geen sporen."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken was niet direct bereikbaar voor uitleg over het ict-beleid voor andere medewerkers dan de minister.

Interview Maxime Verhagen over ICT strijd & BZ from vincente on Vimeo.