De particuliere verkoopsites waarmee afspraken zijn gemaakt, zijn onder meer 2dehands.nl en De Vondst. "Wij inventariseren de twijfelachtige advertenties en deze sites verwijderen die dan", aldus Tim Kuik van de Stichting Brein. De Stichting Brein treedt al langer op tegen mensen die illegaal gekopieerde software, dvd's en cd's op bijvoorbeeld markten aanbieden. "Ook de websites met complete catalogi hebben we inmiddels zo goed als allemaal aangepakt", aldus Kuik. De laatste tijd richt de organisatie zich daarom op particuliere verkoopsites. "Met een flink aantal sites hebben we de laatste maanden afspraken gemaakt", aldus Kuik.

2dehands.nl

De site 2dehands.nl bevestigt de samenwerking met de Stichting Brein. "In enkele van onze rubrieken werden duidelijk illegale cd's en dvd'd aangeboden", aldus Bernhard van Staveren van 2dehands.nl. Door de bemoeienis van Stichting Brein is het toezicht op illegale software verscherpt. "Er worden dagelijks tussen de 5.000 en 7.000 advertenties op onze site geplaatst. Die kunnen we niet stuk voor stuk vooraf gaan bekijken. De Stichting Brein stuurt nu een lijstje op met advertenties die volgens hen niet door de beugel kunnen." De verkoopsite benadrukt dat zij een team van vrijwilligers hebben die de advertenties controleren. Hierbij zijn zij evenwel afhankelijk van tips van bezoekers en de samenwerking met Brein.

De Vondst

Ook De Vondst werkt sinds anderhalve maand samen met de Stichting Brein. De Vondst is een krant met particuliere advertenties. De advertenties uit de krant worden allemaal doorgeplaatst op de site. "Het is voor ons niet te doen om alles te controleren", zegt Hélène Spierings van De Vondst. "Het is soms ook moeilijk te zien of het om legale of illegale spullen gaat. Zo worden er heel veel computerspelletjes aangeboden, maar er zijn ook veel kinderen die die verkopen." Het is voor De Vondst niet nieuw om samen te werken met een organisatie bij de bestrijding van illegale praktijken. "De Dierenbescherming kijkt ook in onze kranten om te achterhalen wie illegaal geïmporteerde dieren verkoopt", aldus Spierings.

Marktplaats

Met Marktplaats.nl, de grootste particuliere verkoopsite van Nederland, heeft de Stichting Brein niet recent afspraken gemaakt. Wel werkt de Stichting Brein volgens Kuik al langer samen met de site. "In tegenstelling tot sommige andere sites is Marktplaats heel actief in het verwijderen van illegale producten", aldus een woordvoerder van de site. "We treden hard op tegen het aanbieden van bijvoorbeeld software zonder licenties. We hebben 45 man die de advertenties screenen. Dat gebeurt in shifts, zeven dagen per week de klok rond."