Rafael Rivera, een bekende blogger op Extended64.com heeft twee scripts beschikbaar gesteld waarmee de controle omzeild kan worden. Het script voor Firefox werkt volgens hem inmiddels foutloos. Het script voor Internet Explorer kent nog enkele ruwe kantjes, maar een update wordt snel verwacht.

Beide scripts gebruiken een uitbreiding op de browsers Internet Explorer en Firefox. Voor Internet Explorer is dit Trixie, voor Firefox de Greasemonkey-extension. Deze uitbreidingen maken het mogelijk direct binnen de webbrowser Javascripts uit te voeren. Na installatie is het voldoende om de door Rafael Rivera ontwikkelde scripts naar het browservenster te slepen, waarna alle updates van Microsoft Update weer geïnstalleerd kunnen worden.

De nieuwe controle op illegale software bij het updaten van Windows-pc's maakt deel uit van Microsofts Windows Genuine Advantage-programma, dat gebruikers moet laten inzien welke voordelen gebruik van legale software biedt. Volgens cijfers van de Business Software Alliance (BSA), kost illegale software het bedrijfsleven en nationale economieën jaarlijks miljarden aan omzet.