Forensische experts klagen over hun onmacht om een volledige fysieke image af te nemen van een in beslag genomen iPhone van een eventuele crimineel. Tenminste, als die boef zo slim is geweest om de smartphone te resetten naar de fabrieksinstellingen. Met die reset wordt niet alleen de data gewist, maar ook de sleutel voor de encryptie van die data, zodat ook restsporen op het geheugen van de telefoon niet meer zijn te ontsleutelen.

Jailbreak kan de oplossing zijn

"De hele telefoon is versleuteld en de sleutels zijn opgeslagen op het apparaat, dus wanneer je de telefoon wist, wis je ook de sleutel en dan kunnen we het niet meer ontsleutelen", citeert The Register een forensisch expert van Klein and Co uit Australië. Een jailbreaktechniek kan een oplossing bieden, maar blijkt in de praktijk moeilijk uit te voeren.

Het probleem van de forensische experts komt komend weekeinde aan de orde op een conferentie in Perth, de WAHCKon. Daar wordt tevens uit de doeken gedaan hoe je met relatief goedkope tools smartphones kan hacken en DRAM-chips kan uitlezen.