De Amerikaanse Wob-blog Muckrock heeft documenten in bezit gekregen waaruit blijkt dat het aantal verzoeken tot het openbaar maken van informatie bij de NSA in de periode van 6 juni tot 3 september met 1054 procent is gestegen in vergelijking met vorig jaar. In genoemd tijdsbestek van 2012 moest de NSA in totaal 293 verzoeken in het kader van de Freedom of Information Act (FOIA) verwerken; dit jaar waren dat er maar liefst 3382, zo blijkt uit onderstaande gelekte e-mail.

Het is niet verrassend te noemen dat het aantal FOIA-verzoeken, een wet vergelijkbaar met de Nederlandse Wet openbaarheid van bestuur (Wob), is geëxplodeerd na het onthullen van het PRISM-schandaal door ex-NSA contractant Edward Snowden. “Intussen is het aantal verzoeken in vergelijking met begin van de zomer afgenomen, al blijft het niveau veel hoger dan normaal”, schrijft NSA-medewerkster 'Pamela' die de FOIA-verzoeken voor de geheime dienst afhandelt.

Informatiestroom vanuit NSA komt op gang

Muckrock schrijft dat een aanzienlijk aantal FOIA-verzoeken gedaan door zijn lezers succes heeft gehad. Zo ontving een Muckrocker eerder het NSA-contract met het Franse beveiligingsbedrijf VUPEN en worden door de site ook voor komende tijd nog veel meer onthullende documenten beloofd.

(Klik aan voor de volledige drie pagina's.)