De hoofdontwikkelaar van het Java-platform, Mark Reinhold, maakt op zijn blog de officiële releasedatum van Java 8 bekend. De nieuwe versie van de geplaagde Oracle-software kan pas na een grondige patchronde van de huidige en vorige versies op 18 maart 2014 worden uitgebracht.

Veiligheid van Java boven alles

Onlangs ging Oracle er nog van uit dat dit in september 2013 kon en de uitgave stond in den beginne zelfs gepland voor eind 2012. Maar Reinhold liet eerder al liet weten dat de veiligheid van Java prioriteit heeft boven het ontwikkelen van nieuwe features. Dit heeft de laatste maanden zoveel tijd gekost dat Java 8 langzaamaan op het tweede plan is beland.

Reinhold schreef eerder dat zijn voorkeur nog steeds uitgaat naar een kortere ontwikkelingscyclus, waarin features die niet op tijd afkomen doorschuiven naar de volgende versie van het platform. “Als een belangrijke feature zijn verwachte releasetrein mist, dan is dat spijtig, maar niet het einde van de wereld: het zit dan op de volgende trein, die op een voorspelbare tijd vertrekt”, schreef hij toen.