De discussie rond de decentrale opslag van de vingerafdrukken die gemeenten afnemen bij aanvragers van paspoorten, heeft tot onduidelijkheid geleid, schrijft Binnenlands Bestuur. Daarom stuurt het ministerie een nieuwsbrief rond om meer duidelijkheid te scheppen.

Wachten op aanpassing wet

Het wachten is vooralsnog tot daadwerkelijke aanpassing van de Paspoortwet. Tot dan moeten gemeenten nog steeds vingerafdrukken blijven afnemen van burgers, zegt een woordvoerder van het ministerie.

De verantwoordelijkheid van de decentrale opslag ligt volgens Binnenlands Bestuur bij het ministerie en niet bij de gemeenten. Er zijn 662 decentrale databases in gebruik, de zogeheten RAAS-systemen. Gemeenten kunnen niet zelfstandig wijzigingen in die systemen aanbrengen. Daarvoor is een opdracht van het ministerie voor nodig.

Betere systemen nodig

Woensdagavond werd duidelijk dat de lokale databases zullen worden vernietigd in afwachting van een beter systeem om vingerafdrukken bij burgers af te nemen. Zowel de kennis van de gemeenteambtenaren als de technische systemen zorgen voor fouten.

Uit een eerder onderzoek is gebleken dat 21 procent van alle afgenomen en opgeslagen vingerafdrukken niet overeenkomt met de werkelijkheid. Dat leidt tot mismatches tussen opgeslagen data en de vingerafdruk van de paspoorthouder, waardoor het systeem niet meer kan doen waarvoor het oorspronkelijk is bedoeld, namelijk het voorkomen van identiteitsfraude. Ook zou dat op termijn problemen kunnen geven bij paspoortcontroles aan de grenzen van niet-EU-landen.