Het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Trust Digital onderzocht enkele op Ebay aangekochte telefoons en pda's. Bij negen van de tien onderzochte telefoons blijkt opgeslagen informatie ook na verwijdering door de gebruiker nog toegankelijk, zo meldt CNN.

De gsm-telefoons die Trust Digital kraakte, waren populaire modellen van verschillende fabrikanten en maakten gebruik van flash-geheugenkaarten. Flash-geheugen is verhoudingsgewijs goedkoop te produceren, maar het effectief verwijderen van informatie duurt relatief lang.

Gsm-producenten die vrezen dat hun telefoons daardoor als traag te boek komen te staan, kiezen vaak voor te simplistische methoden om informatie te wissen, aldus CNN. Daardoor is de informatie redelijk eenvoudig terug te halen.

Weliswaar bieden sommige producenten instructies voor het volledig verwijderen van persoonlijke informatie uit hun mobiele telefoons, maar die zijn vaak moeilijk te vinden. Daardoor zijn veel consumenten zich niet bewust van de risico's.

Bestandssysteem

"Het bestandssyteem op een mobiele telefoon of een PDA is vergelijkbaar met dat op de harde schijf van uw PC", aldus Norm Laudermilch, chief technology officer bij Trust Digital. "Wanneer u een bestand verwijdert, overschrijft u de data niet. Het enige dat gebeurt is dat de indexering van de bestanden wordt gewist."

Het is niet bekend of criminelen persoonlijke gegevens trachten te bemachtigen door tweedehands telefoons op te kopen. Beveiligingsexpert Peter 'Mudge' Zadko geeft het advies om goed na te denken alvorens een tweedehands gsm online te koop aan te bieden.

Wie niet het risico wil lopen dat zijn geheimen openbaar worden, moet zijn oude gsm onder de wielen van een vrachtwagen leggen. "Ik zou er voor de zekerheid overheen rijden", aldus Zadko, "of misschien is een badje met zoutzuur wel de beste oplossing".

Nokia-woordvoerster Marloes Visser verklaart tegenover Webwereld dat de bestandsverwijdering van Nokia 'afdoende, maar moeilijk is'. "Dit kan namelijk alleen handmatig gebeuren, bestand voor bestand, en er is geen tool die het toelaat het volledige geheugen van de telefoon te wissen."

Nokia wil geen adviezen geven over het veilig en volledig wissen van telefoongeheugens, aldus Visser. Wel zegt de zegsvrouw dat Nokia via een software-update met behulp van interne tools een telefoongeheugen volledig kan wissen.