Dat stellen verschillende artsenorganisaties. Volgens de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) heeft in ieder geval zorgverzekeraar Achmea in de nieuwe contracten met de huisartsen de eis gesteld dat deze aangesloten moeten worden op het zogeheten landelijke schakelpunt (LSP). Dat is de onderliggende ict-infrastructuur die de verschillende regionale medische databases moet ontsluiten.

Herman Suichies, bestuurslid van VPH, zegt “niet blij te zijn" met de gedwongen aansluiting van de huisartsen op dat LSP. “Zo wordt een complete beroepsgroep gedwongen mee te doen aan iets waarvan er nog helemaal geen kwaliteitseisen vast staan. Hoe het EPD wordt vormgegeven en wat er precies mee moet worden gedaan, is nog helemaal niet duidelijk."

Huisartsen zijn verdeeld

De koepelorganisatie van de huisartsen, de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV), zou over de nieuwe contracten voor 2012 afspraken hebben gemaakt met Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de belangenbehartiger van de zorgverzekeraars. Daarover maakt Suichies zich boos. “Eerder heeft de helft van alle huisartsen laten weten niet mee te willen doen en niet mee te willen betalen aan een private doorstart van het LSP. Niet alle huisartsen zijn aangesloten bij het LHV en daarnaast heeft de koepelorganisatie hierover nog niet met de achterban overlegd."

Volgens Suichies kunnen de huisartsen vrijwel niets doen tegen de verplichting. Het niet tekenen van het contract met de zorgverzekeraar kost een huisarts inkomen, “oplopend tot 40 procent", zegt Suichies. Dat komt onder meer door andere declaratietarieven en vergoedingen voor minder behandelingen. “De macht van de zorgverzekeraars ten opzichte van de zorgverleners is oneindig", zegt Suichies.

Paragraaf in contract

Achmea zegt inderdaad “een paragraaf" over de aansluiting op het LSP te hebben opgenomen in de nieuwe contracten, maar verwijst verder door naar Zorgverzekeraars Nederland. Woordvoerder Wouter Kniest van ZN beaamt tegenover Webwereld hierover afspraken te hebben gemaakt met de LHV, maar zegt de details nog verder te moeten uitzoeken.

Het gaat volgens hem in ieder geval om een vaste standaard in de manier waarop huisartsen medische informatie vastleggen. “Kwaliteitsborging van de manier van registratie", noemt hij het. Webwereld heeft ook contact gezocht met het LHV, maar daar nog niets van gehoord.

Verkapte verplichting

De verkapte verplichting voor huisartsen en apothekers om zich aan te sluiten bij het LSP was eveneens tussen de regels door te lezen in een bijlage van de Kamerbrief die minister Schippers van Volksgezondheid begin deze maand aan de Eerste en Tweede Kamer stuurde, zegt Kaspar Mengelberg van de stichting de Koepel van DBC-Vrije Praktijken van Psychotherapeuten en Psychiaters (KDVP). Zorgaanbieders die weigeren moeten verwachten dat de zorgverzekeraars “in 2013 consequenties zullen verbinden aan het niet aangesloten zijn", schrijft de minister. Die zullen dat “meenemen" in hun tarieven.

Maar 2013 blijkt dus al 2012. Volgens Mengelberg laat ZN “er geen gras over groeien", maar hij wijst er verder op dat een groot deel van de artsen helemaal niet voor aansluiting is. “Ik hoop dat er een heleboel zullen weigeren." Wat Mengelberg opvalt is dat de Eerste Kamer wil dat het LSP alleen wordt gebruikt voor regionale uitwisseling van medische gegevens, maar dat de minister en de zorgverzekeraars het mogelijk maken toch landelijk uit te wisselen “als de patiënt daarom vraagt."