Symantec en Trend Micro vechten terug tegen patenttrol Intellectual Ventures, meldt persbureau Reuters. Beide bedrijven vragen een federale rechter in de VS om Intellectual Ventures te verbieden nog langer buitensporige licentiebedragen te eisen van technologiebedrijven. Intellectual Ventures eist in de zaak tegen de antivirusbedrijven 310 miljoen dollar als een in zijn ogen 'eerlijke compensatie' voor het gebruik van technologie uit een patent dat het in 2006 opkocht voor slechts 750.000 dollar.

Symantec en Trend Micro kiezen met hun eis volgens Reuters voor een nieuwe, offensieve strategie tegen de pattenttrol. Ze stellen in de rechtszaak overigens ook dat ze überhaupt de genoemde patenten van Intellectual Ventures niet schenden. Die patenthouder voert zelf geen producten waar de gepatenteerde technologieën in zitten en voldoet daarmee aan de definitie van een patenttrol.

Licentiewaarde versus patentwaarde

Intellectual Ventures is zeer berucht, niet alleen door rechtszaken tegen onder meer Motorola. Het heeft namelijk ook flinke successen geboekt: het heeft vele grote bedrijven gedwongen om licentieovereenkomsten af te sluiten op de patenten die het heeft. De firma van voormalig Microsoft-CTO Nathan Myhrvold zou zo al zeker 3 miljard hebben verdiend. Microsoft is één van de grote licentie-afnemers van het bedrijf.

Symantec en Trend Micro bestrijden nu ook de hoogte van de bedragen die voor dergelijke licenties zijn te vragen. Een licentie zou veel minder waardevol moeten zijn dan het eigendom van een patent, aldus de advocaten van beide bedrijven. "Ze hebben van patentlicenties een soort diamant gemaakt", aldus Trend Micro-advocaat Yar Chaikovsky tijdens een hoorzitting.

Wetsvoorstel

In patentzaken wordt de waarde van een patent bepaald door een analyse waarbij ook rekening wordt gehouden met bijvoorbeeld de bedragen die een bedrijf betaald voor vergelijkbare patenten en de waarde van de producten die de gepatenteerde technologie gebruiken.

Het Amerikaanse parlement wil ook dat het patenttrollen moeilijker wordt gemaakt. In het Congres ligt een wetsvoorstel om patenttrollen te ontmoedigen frivole rechtszaken aan te spannen door ze juridische kosten te laten betalen.