Volgens computerwetenschapper Niloy Mitra, van Institute of Technology in Delhi zijn de huidige captchasystemen moeilijker voor mensen om op te lossen. In de stijd tegen softwarematige tekenherkenning (ocr) worden ze namelijk steeds complexer gemaakt.

Samen met een team wetenschappers van de universiteit van Tel Aviv heeft Mitra captcha's ontwikkeld die makkelijker zijn voor mensen, en moeilijker voor bots. Het is een beeld met willekeurige zwart-wit-punten, waar na een paar seconden een bewegende animatie in verschijnt. In New Scientist vertellen ze over hun onderzoek.

Ruis en animatie

De mix tussen ruis en animatie kan aangepast worden om het moeilijker of makkelijker voor mensen te maken. Uit tests bleek dat proefpersonen 80 procent van de makkelijk herkenbare animaties er uit kon pikken. Ze deden er gemiddeld 6,4 seconden over om de captcha op te lossen.

De onderzoekers lieten ook een aantal ocr-robots los op de videocaptcha. Daar was de succeskans tussen de 51 en 60 procent, maar marginaal beter dan de kans bij een willekeurige gok.

Moeilijk herkenbaar

Bij de animaties met veel ruis kwamen ook de proefpersonen in de problemen. Maar 74 procent van de testers kan de captcha oplossen, en er werd gemiddeld 12,5 seconden over gedaan.