“De video was slechts een aankondiging dat zo'n aanval staat te gebeuren en de bedrijven zijn niet rechtstreeks aangesproken", zegt woordvoerder Wim de Bruin van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie. “Daarnaast is er geen voorwaarde uitgesproken waardoor zo'n aanval kon worden afgewend." Bij dat laatste zou dan mogelijk sprake zijn van afpersing. De video zelf biedt volgens De Bruin te weinig aanknopingspunten om tot vervolging van strafbare feiten over te gaan.

Indringend gesprek

Het bleef dus bij een 'indringend gesprek' van twee agenten van de Nationale Recherche met de 16-jarige knaap, die voor het weekeinde aankondigde zaterdag een aanval te doen op de websites van onder meer de telecomproviders Ziggo, Tele2 en KPN, en de Stichting Brein.

De actie was een vergeldingsactie voor het zelf niet meer kunnen downloaden van content via de diensten van The Pirate Bay door de door Brein via de rechter afgedwongen blokkade van de torrentsite. De knaap zei te spreken namens Anonymous.

Providers laten zaak rusten

De dreiging was blijkbaar groot genoeg voor de providers om voorzorgsmaatregelen te nemen en kregen daarbij achterliggende steun van het Nationaal Cyber Security Center (NCSC). De laatste verwijst voor commentaar naar de KLPD, vanwaar de politieactie werd gecoördineerd. De providers zeggen de zaak te willen laten rusten. Ziggo meldt als enige “nog te bekijken" of er mogelijk extra kosten van de actie worden verhaald op de knaap, Tele 2 zegt het te willen afsluiten.

Dat het niet instellen van strafvervolging mogelijk een belemmering is voor de providers om de extra kosten te verhalen, bestrijdt De Bruin van het Openbaar Ministerie. “De bedrijven kunnen los daarvan een civiele procedure starten." Dat het niet (kunnen) vervolgen van de jongen mogelijke navolgers zou stimuleren, bestrijdt hij. “De jongen is erg geschrokken. Ik denk eerder dat hiervan een ontmoedigende werking uit gaat.