De Duitse hostingprovider Strato maakte eerder deze maand al melding van de eerste videospamberichten. Spam-deskundige Jitender Sarda zet op het Symantec Security Response Weblog enkele voorbeelden van dergelijke junkmail op een rijtje.

Volgens Symantec maken de spammers voor het beeldmateriaal regelmatig gebruik van legitieme commercials en van fragmenten uit tv-programma's waarin beursanalisten de kansen van het gespamde aandeel bespreken. Mails bevatten directe links naar een dergelijke video, maar het komt ook voor dat spammers tags gebruiken om de video via een videozoekmachine naar boven te toveren.

De videospam lijkt een logisch vervolg op de image-spam, de pdf-spam en de mp3-spam. Net als bij pdf- en mp3-spam is het de vraag of videospam tot het (door de spammer gewenste) resultaat zal leiden.

Spamberichten met een pdf-bestand als attachment waren dit jaar een korte hype. Halverwege augustus bestond maar liefst 20 procent uit pdf-spam. Daar kwam echter snel een einde aan, vermoedelijk omdat de succesratio bij deze vorm van junkmail zeer laag lag. Ook de mp3-spam die in oktober werd verspreid, was allesbehalve een doorslaand succes. Bron: Techworld