Een onderzoeker van de Universiteit van Calgary werkt samen met Microsoft aan beveiliging van documenten en creditcards die gebruik maken van RFID-technologie. Daarvoor heeft hij vier verschillende soorten van beveiliging bedacht.

De eerste groep geeft de gebruiker directe feedback als zijn chip wordt uitgelezen. Er is een variant die licht geeft op het moment dat er contact wordt gemaakt en er is een versie die vibreert als dit gebeurt.

Verschillende niveau's

Een andere optie is het controleren van het moment waarop de chip toegankelijk is. Dit kan door een knop in te drukken om daarmee toestemming te geven. Ook is het mogelijk om om de pas in werking te stellen als hij wordt aangeraakt.

De derde groep is vatbaar voor licht. Een kaart kan dan niet worden uitgelezen als hij zich in een donkere zak bevindt. Iets vergelijkbaars kan worden bereikt met een bewegingssensor zodat de chip alleen actief is als hij onder een bepaalde hoek tegen de lezer wordt gehouden.

Afstand

Als laatste optie is het mogelijk om gebruik te maken van afstand. Is de kaart dicht bij de lezer dan kan alle informatie worden uitgelezen. Vanaf een afstand is de uit te lezen informatie veel beperkter.