Afgelopen week en weekend werd in Finowfurt, zo'n 60 kilometer boven Berlijn, het Chaos Communication Camp georganiseerd. Een bonte bijeenkomst van hackers van allerlei pluimage. De setting is een oude Russische luchtmachtbasis, inmiddels een luchtvaartmuseum, die alle ruimte voor creativiteit laat. Zeker voor luchtvaartliefhebbers, want wanneer mag je camperen tussen de vliegtuigen. Vijf koele hacks, die het anders denken tonen en waarmee techneuten zich verrassend handig tonen.

1. Vliegtuig als tent, tank als partypodium

Her en der op terrein staan vliegtuigen en oude legervoertuigen. Al wordt het kamp slechts eens in de vier jaar gehouden, trouwe gasten kennen het terrein en doen er wat mee. Zo wordt een oude Antanov voorzien van spectaculaire verlichting die de schijn van leven wekt in de kist. Maar ook dient een oude tank als partypodium. Een simpele aanpassing aan de vloer, wat houten palen en een zijl zorgen ervoor dat feestgangers vanaf de verhoging het kampeerterrein kunnen zien en dat er een bijzondere sfeer wordt gecreëerd.

2. Een Telex als Twitteraar

In het kamp van de Nederlanders is een oude telex op de redactieruimte gezet. Niet met een serieus doel, maar aangestuurd door een computer. Deze was aanwezig op het IRC-chatkanaal van het radiostation en legt op die manier de hele conversatie vast. Een leuke ervaring om het oude geluid te horen. Als grap werd een songtekst van Rick Ashley ingetikt en vervolgens via de 'rickertape' opnieuw naar IRC gestuurd.

Een andere telex doet dienst als Twitter-machine. @fernschreiber is waarschijnlijk de eerste Telex-twitteraar. Retweeten is eenvoudig. Pak de geperforeerde strook en haal hem nog eens door de Telex heen.

3. Videobeelden op 30km hoogte

Een bijzonder project is het oplaten van een weerballon met HD-videocamera. Het object is voorzien van GPS, zender, parachute voor de landing en twee ballonnen om echte hoogte te halen. Uiteindelijk moet een hoogte van dertig kilometer worden bereikt en zal de gemaakte video vanaf de SD-kaart uiteindelijk online komen.

Het project is op zich wel eerder gedaan, maar vier jaar geleden faalde de poging vanwege een niet goed werkende parachute. Nu kenmerkt de poging zich nu door de volledige zelfbouw, de veel betere planning en het hogere doel om uiteindelijk hackers daadwerkelijk ruimtevaart te laten bedrijven. Ook een aantal wetenschappers hebben interesse in het project. Zij laten apparatuur meevliegen om het magnetisch veld van de aarde te meten.

4. Trackeable naamplaat

Een ander bijzonder project is de hackeable naamplaat. In de vorm van een rakket krijgen alle bezoekers een printplaat. Die kan de naam weergeven, dienst doen als USB-opslag en natuurlijk kan hij worden geherprogrammeerd. Met de naamplaat kunnen mensen die zich daar vrijwillig voor hebben opgegeven ook worden gevolgd. Daarmee moet inzichtelijk worden hoe eenvoudig het is om grote groepen mensen tot op detailniveau te bewaken.

Maar hackers maken leuke dingen van het object. Zo werden er kleine games op de printplaat geprogrammeerd. Anderen bevestigden het object aan een quadrocopter, om zo te ontdekken of het monitoren en volgen dan ook mogelijk is.

5. Een vuuroven van een bunker

Leuk voor de inwendige mens: een stuk beton uit een bunker is zo bewerkt dat het functioneert als een vuuroven. In de oven is zowel brood als pizza gebakken.

Natuurlijk zijn er talloze andere voorbeelden. Die variëren van verlichting die een landingsbaan nadoet tot een standbeeld van Lenin dat is voorzien van een schouderband met drumstel. Als er drieduizend creatieve geesten bij elkaar zijn, worden de meest bijzondere zaken uitgedacht. Lol hebben is namelijk een belangrijk onderdeel van hacker zijn.