Van origine is vaporware een product dat door de maker wordt aangekondigd. Inmiddels gaat het ook om producten die worden verwacht maar nooit opduiken. Elk jaar zijn er weer typische voorbeelden. 2009 was geen uitzondering.

De Apple Tablet

Of de Mac-tablet, of juist de iTablet? De vage geruchten en concrete berichten op basis van ingewijde - maar bijna altijd anonieme - bronnen blijven met grote regelmaat opduiken. Zelfs uitgelekte foto's en video's duiken op. Of zijn dat vervalsingen? Apple zou al maanden, bijna jaren, werken aan een tabletcomputer, met multitouch-scherm. Onduidelijk is of dat dan een tabletuitvoering van een MacBook is, of een groot uitgevallen iPod Touch. Maar hij komt. Nu echt. In maart of april. Zegt een analist.

In navolging van de vermeende - en ongetwijfeld fantastische en dure - Apple Tablet werkt ook Microsoft aan een tablet. Volgens geruchten. Op zich zijn die niet ongeloofwaardig; de Windows-producent heeft immers eerder onder de naam Project Origami ook al eigen mini-laptops annex mid's (mobile internet devices) ontworpen. Verder zou Asus nu ook werken aan een tablet, geïnspireerd op de officieel niet bestaande Apple Tablet. De enige concrete tablet lijkt de CrunchPad te zijn. Oh nee, die bestaat officieel toch ook niet; dat is de JooJoo. En die is ook nog niet als echt product op de markt.

De Google Phone

Op de valreep van 2009 blijken de geruchten toch waar te zijn. De Google-eigen mobiele telefoon, met het eigen smartphonebesturingssysteem Android. Het bestaat. Alleen is het product nog niet als zodanig in zicht. Het is slechts een prototype dat de internetreus aan enkele eigen medewerkers verstrekt, om te testen. Terwijl Google bepaalde, prima werkende producten of diensten jarenlang publiekelijk aanbiedt maar wel onder een bètalabel houdt.

Saillant detail: de eerste geruchten - en uitgelekte beelden - over een Gphone stammen al van ver voordat Android bekend was, uit september 2007 om precies te zijn. Dus zowel voordat Google dat eigen smartphonebesturingssysteem onthulde als voordat dáár geruchten over waren. Dubbele vaporwarewaarde dus.

Windows Mobile 7

Met het risico dat we 2009 benoemen tot jaar van de mobiele vaporware, maar Windows Mobile 7 hoort ook in de top 5. De nieuwe versie van Microsofts besturingssysteem voor mobiele telefoons, pardon: smartphones. De opvolger voor het inmiddels bejaarde en qua gebruiksgemak en interface antieke Windows Mobile 6. 7 gaat het helemaal worden. Dat zou best wel eens de 'iPhone-killer' kunnen zijn.

Alleen is de ontwikkeling van Windows Mobile 7 wat ontspoord, zijn er features geschrapt en is er besloten voor een tussenpaus te gaan. Windows Mobile 6.5 is beter dan 6 en 6.1, maar maakt niet de beloftes of verwachtingen voor 7 waar. In de tussentijd stort Microsoft zich op een eigen app store, met duurdere apps. En zet het machtige wapen der marketing in: Windows Mobile wordt hernoemd. Intern wordt het falen wel erkend.

Maar 7 komt eraan, in 2010. Eerst waren er nog geruchten dat het fonkelnieuwe besturingssysteem begin komend jaar al uitkomt. Dat is rechtgezet door een Microsoft-topman die verklapt dat het eind 2010 uitkomt. Dus een kandidaat is voor de vaporware-vijf die Webwereld over een jaar opstelt.

IE8: snel en standaarden

Even eerlijk zijn: IE8 zelf is geen vaporware. Na meer dan twee jaar in ontwikkeling te zijn geweest, is het toch echt in maart 2009 uitgekomen. Alleen zijn de beloftes voor die nieuwe Microsoft-browser niet ingelost. IE8 brengt meer snelheid, en houdt zich nu echt - en automatisch - aan webstandaarden. Dat was een jaar eerder al toegezegd.

Verder had bèta 1 van IE8 in maart 2008 al processen per tabblad. Een securityfeature die Chrome en daarna Firefox ook implementeren. Dat komt de security wel ten goede. Het schort helaas nog wel aan snelheid en aan goede support voor webstandaarden zoals CSS (cascading style sheets). De praktijk blijkt weer eens weerbarstiger.

Inmiddels is IE8 het beetje snelheidswinst dat het had alweer verloren. Enerzijds doordat de concurrentie flink is versneld en daarmee doorgaat, anderzijds doordat de browser zelf flink is gepatched. Terwijl IE8 aanvankelijk 3 keer sneller was dan voorganger IE7, is dat inmiddels gezakt naar slechts 1,5 keer sneller. En sneller dan IE7 zegt ook weer niet zo veel. Net voor het uitkomen, claimde Microsoft nog de overwinning op de concurrentie in een eigen vergelijking. Net na het uitkomen van versie 8 bleek dat IE het nog altijd aflegt tegen de concurrentie.

Een achterstand die Microsoft in juni bestrijdt met … een marketingcampagne. Get the facts: IE8 is de beste wat betreft factoren als security en privacy. En het scoort net als Firefox en Chrome een vinkje voor webstandaarden en snelheid. Pardon? Ja, want IE ondersteunt veel verschillende standaarden terwijl andere browsers alleen maar de officiële webstandaarden ondersteunen. Toegegeven, dat maakt het werk voor de IE-ontwikkelaars binnen Microsoft best moeilijk. En IE8 is ook snel, op basis van metingen in de gebruikerservaring, en niet van "technische details zoals JavaScript", aldus Microsoft.

Conficker

Weet u nog? Het einde van internet zoals we het kennen. De worm die alle anderen doet verbleken. Nee, niet aangekondigd door de makers. Maar wel luidkeels aangekondigd door de diverse securityleveranciers. Conficker was groter dan Storm, Code Red, Koobface, MyDoom en anderen bij elkaar opgeteld. Het vormde een massaal en niet uit te roeien botnet dat een machtig wapen zou zijn voor ddos-aanvallen.

Alleen kwamen die doemsvoorspellingen niet bepaald uit. Eind maart werd er zelfs aan het bestaan van Conficker getwijfeld. Was het geen 1 aprilgrap? Dat was en is het zeker niet. De worm slaagt erin wel 50.000 nieuwe pc's per dag te besmetten. Dus de voorspelde onuitroeibaarheid lijkt nabij; Conficker is in ieder geval hardnekkig. Het aantal geïnfecteerde pc's loopt in de miljoenen. We hebben het daarmee over enkele procenten van alle pc's wereldwijd.

Ondanks die brede verspreiding, de hoge infectiesnelheid en de opeenvolgende varianten, met nieuwe functies, is Conficker niet het grote gevaar gebleken dat was voorspeld. En toen kwam nog even de overtreffende trap er achteraan: Gumblar. Déze worm zou een nog veel grotere impact hebben.

Ongetwijfeld heeft deze malware net als Conficker slachtoffers gemaakt. En de makers best wel wat geld opgeleverd. Maar de hooggespannen verwachtingen zijn niet waargemaakt. De worm die het internet onderuit haalt, is ook in 2009 niet opgedoken.