De encryptie bedreigt veiligheid

De telefoon biedt de mogelijkheid om veilig berichten uit te wisselen, omdat er met versleuteling wordt gewerkt. Voor de meeste overheden is de versleuteling zo complex dat ze niet in staat zijn om deze berichten te lezen en in de gaten te houden. Hierdoor zijn er diverse landen in de wereld die problemen ervaren, omdat de nationale veiligheid niet te waarborgen valt.

Landen als Indonesië, India, Saudie Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Libanon overwegen een verbod op het toestel of hebben dat daadwerkelijk afgekondigd. Maar wat er ook gebeurt de maker van de BlackBerry, RIM, lijkt niet van plan te zijn de 'mastersleutel' voor ontcijfering af te geven.

Beveiliging is Amerikaanse schandknaap

Inmiddels is duidelijk dat het Canadese RIM selectief is in het gunnen van toegang tot BlackBerry-data van de gebruikers. Zo zou de Amerikaanse overheid al langer toegang tot informatie hebben. Naar verluidt heeft ook de Canadese overheid toegang tot het berichten.

In een statement zegt het bedrijf dat het samenwerkt met “overheden in de geest van het ondersteunen van juridische benodigdheden en nationale rond nationale veiligheid, terwijl de legale behoeften van burgers en bedrijven bewaard blijven.” Daarbij benadrukt het bedrijf niet verder te willen gaan dan de eisen die overheden aan de concurrenten stelt.

Security through obscurity

De BlackBerry is een van de meest gesloten platformen in de markt. Sommigen claimen dat dit juist het platform veilig maakt. Maar de geheimzinnigheid roept ook veel vragen op. Zo is niet duidelijk hoe goed de versleuteling daadwerkelijk is, of er een mastersleutel bestaat, welke overheden toegang tot de inhoud hebben en wie ze dan mogen afluisteren.

RIM beweert dat er geen verschillen in de architectuur per land zijn, maar dat de systemen dan ook even (on)veilig zijn over de hele wereld. In dezelfde verklaring beweert de onderneming dat het niet mogelijk is om berichten tussen een BlackBerry en een eigen bedrijfsserver af te luisteren. De geheime sleutels zouden niet in bezit van de onderneming zijn en de kwaliteit van de versleuteling is vergelijkbaar met VPN-technologie.

Hoe het ook is op dit moment is niet duidelijk wat wel met overheden is afgesproken en daarom is de waarde van de beveiliging van de BlackBerry een onzekere, weinig zakelijk te vertrouwen, factor geworden.

Onveilig platform

Al is het BlackBerry-platform extreem gesloten, blijkt het toch goed moet gelijk om spyware op het toestel te installeren. Toen klachten over de BlackBerry Storm.

In 2006 concludeerde de AIVD al dat het systeem te onveilig is om voor politici te gebruiken. Dit ondanks het feit dat RIM niet bekend staat als een bedrijf dat snel nieuwe software introduceert.

Onverstaanbare BlackBerry

Na uitvoerig onderzoek van de Europese Commissie sinds 2008 is duidelijk geworden dat HTC-toestellen en de iPhone beter zijn. Zo zou blijken dat zowel de gesprekskwaliteit als de mailervaring beter zijn. Uiteindelijk zullen die toestellen dan ook de voorkeur krijgen als smartphones in gebruik worden genomen.

Toch zijn er nog wel mensen die een BlackBerry kopen, want het laatste jaar verkocht het bedrijf het 100 miljoenste toestel. De verkopen groeiden met 40 procent vergeleken met vorig jaar.