Deze week demonstreerde Google een vroege versie van het lichtgewicht Chrome OS, feitelijk de Linux-kernel met alleen de Chrome browser er bovenop. Het systeem is snel, simpel en veilig, claimt Google en alle benodigde applicatie zijn op het web te vinden.

Of dit radicale model aanslaat is zeer de vraag, maar het intrigeert. Anders Sandholm, nauw betrokken bij de ontwikkeling van het besturingssysteem, beantwoordt vijf van onze talloze vragen die we hebben over Chrome OS.

De manier waarop Chrome OS opstart lijkt sterk op de mobiele Linux-variant Moblin, doordat veel stuurprogramma’s in de kernel zijn gestopt of helemaal uit de opstartsequentie zijn gehaald. Hebben jullie veel code van Moblin gebruikt?

Sandholm: "Moblin is een van onze voorbeelden. Maar we maken gebruik van verschillende beschikbare open source projecten, zoals ook Ubuntu en WebKit. Omdat we zwaar leunen op open source pakketten dragen we nu ook weer bij aan de projecten door broncode te delen. We publiceren zoveel als mogelijk. Gebruikers van die projecten kunnen daar vervolgens weer hun voordeel mee doen."

Hoe belangrijk is HTML 5 in Chrome OS?

"We proberen zoveel mogelijk HTML 5-elementen te implementeren. We maken goede vorderingen op dit punt. HTML 5 maakt webapplicaties veel krachtiger. Allerlei zaken zijn nu makkelijker in de browser te doen. Een voorbeeld is het lezen van webmail als je offline bent. Hiervoor gebruiken we ook HTML 5. Je kunt in Chrome OS je Gmail in offline modus al beantwoorden en je bericht wordt dan verstuurd als je weer online bent. Ook ondersteunen we uiteindelijk webtoepassingen die verschillende processorkernen aanspreken, zodat zware multitaskers sneller kunnen werken."

Slaat Chrome OS bestanden van gebruikers ook op een centrale, doorzoekbare plek op? Komt de GDrive er?

"De opslag van bestanden gebeurt zowel lokaal via versleuteling als online bij verschillende webdiensten. Dat hoeven niet per se diensten van Google te zijn. Over de komst van een GDrive kan ik niets zeggen. Maar mijn eigen ervaring is dat het steeds minder relevant wordt waar je bestanden precies staan. In Google Docs gebruik ik ook geen mappen meer, ik zoek gewoon op relevante woorden als ik een bepaald document nodig heb. Die manier van werken bevalt me beter dan het vinden van bestanden op de desktop. Een probleem is dat het doorzoeken van bestanden die bij verschillende webapplicaties staan nog niet gemakkelijk is. We werken eraan om dat makkelijker te maken."

Gaan jullie plug-ins en extentions goedkeuren om malafide varianten tegen te gaan?

"Plug-ins en extenties leggen we allerlei beperkingen op. Extenties draaien in een afgeschermde omgeving. Ze kunnen dus veel minder schade aanrichten dan nu in andere systemen. Elke webapp draait op een afgescheiden proces, wat los staat van de rest. We gaan waarschijnlijk niet vooraf keuren, maar de Sandbox-omgeving zorgt ervoor dat kwaadwillenden sowieso weinig schade aan het systeem van gebruikers kunnen aanrichten."

Mogen fabrikanten netbooks met zowel Chrome OS als Windows (dual-boot) gaan uitbrengen?

"Daarover lopen nog gesprekken met pc-producenten en distributeurs. Maar los van het resultaat van die gesprekken staat het natuurlijk iedereen vrij, ook fabrikanten of distributeurs, om een eigen versie op basis van de broncode van Chrome OS te maken en die te gebruiken. We ontwikkelen Chrome OS zowel voor de x86- als de ARM-architectuur."