Afgelopen week berichtte Webwereld dat Google weigert om data op te slaan binnen de Europese grenzen. Dat is, gezien het ontbreken van goede privacywetgeving in de VS, voor Europese burgers en bedrijven iets om over na te denken.

Maar het is een keuze van Google. En dat klanten elders terecht kunnen en dus ‘niet moeten zeiken’, daar valt ook wat voor te zeggen. Al was de arrogante toon van het bedrijf nieuwswaardig, plus het feit dat Google meermaals beloofde wel te kunnen garanderen dat data binnen Europa blijft.

Niemand is heilig en niemand is veilig. En als we toch met z’n allen aan de cloud gaan, en dat ziet er wel naar uit, dan kun je ook je zegeningen tellen.

Google-cloud is veiliger

Als er eens een keer een storing of datalek is bij clouddiensten staan de sceptici op hun achterste benen: Zie je wel, die cloud is onveilig en onbetrouwbaar! Ondertussen sleutelen ze rustig door aan hun server in de kelder. Die server die bij elkaar opgeteld dagenlang per jaar offline is en waar elke scripkiddie naar binnen kan wandelen.

Die sceptici kunnen roepen wat ze willen, de cloud is veiliger en betrouwbaarder dan servers on the premise, aldus Google. Het is net als de veiligheid van vliegen versus de veiligheid van autorijden. Een vliegtuigongeluk is heftig, maar zeldzaam, uiteindelijk zijn de risico’s bij autorijden vele malen groter.

Bovendien is de cloud van Google extra veilig ten opzicht van de concurrentie, juist door die verregaande decentralisatie. Google slaat niet alleen bestanden redundant op, het hakt de bestanden in versleutelde snippers die letterlijk overal en nergens staan.

Het verhaal gaat zelfs dat de CIA heeft meegeholpen met het beveiligen van de Google-cloud. En toen het Google-netwerk toch een keer door Chinese hackers werd gepenetreerd, hielp de NSA het gat te dichten...

Google is efficiënter

Het is bekend dat Google zijn eigen hardware in elkaar klust om alle details te kunnen optimaliseren. Dat geldt ook voor de architectuur op grote schaal. Zoals site beheerders met een load balancer de belasting tussen de servers kan verdelen, zo verdeelt Google zowel data als netwerkbelasting tussen de datacenters zelf. Uiteraard automatisch, met slimme algoritmes.

Veel servers in normale datacenters staan vooral te niksen, omdat er maar een aantal uur in het etmaal piekbelasting is. Maar Google kan met zijn slimme meta load balancer belasting over de hele aarde verdelen, tussen zijn tientallen datacenters. Zo wordt de infrastructuur optimaal benut, het gehele etmaal lang. En dat scheelt heel veel energie en geld en is, kortom, efficiënter.

Onder het kopje efficiëntie valt ook reclame. Eeuwenlang gooiden adverteerders geld over de balk en werden consumenten doodgegooid met reclame voor meuk waar ze niet op zaten te wachten. Als er dan toch reclame moet wezen, dan relevante en gerichte. En niemand kan dat beter dan Google, want die kent zijn klanten...

Google is tegen evil

Google is, anders dan concurrenten Microsoft en Yahoo, veel minder gewillig geweest om data te overhandigen aan dubieuze regimes. Yahoo werkte schijnbaar pro-actief mee met het uitleveren van dissidenten aan Peking. Microsoft gaf de Chinezen inzage in de broncode van Windows, die vervolgens bij hackers terecht kwam.

Maar Google hield, ondanks de gigantische aantrekkelijke markt, zijn rug in China recht. En droeg de ultieme consequentie: verbanning uit het Rijk van het Midden. Ondertussen is Google een vertrouwde partner van de good guys: de Amerikaanse regering. Het biedt clouddiensten aan het Witte Huis en heeft sinds vorig jaar zomer een extra beveiligde cloud opgetuigd voor andere federale organisaties.

Verlos ons van de (Windows) client

Niet alleen Google doet dat, inderdaad. Maar als er één bedrijf is dat z’n best doet om het vastgeroeste pc en client/server model naar de geschiedenisboeken te verbannen, dan is het Google wel. De cloud zoals Google die heeft ontworpen is zonder twijfel een van de belangrijkste innovaties in ‘computing’ van de afgelopen decennia.

En Microsoft? Die stond erbij en keek er naar. Tot het ten lange leste inzag dat zijn lucratieve melkkoeien bedreigd werden. Het antwoord van Redmond: software + services, het beste van de client én de cloud! Of zoiets.

Je kunt ook zeggen: vlees nog vis. Zie het voor je: Google maakt furore met een innovatief vliegtuig en Microsoft schroeft een propellor en twee vleugeltjes aan een wagen. De zogenaamde cloud van Microsoft is meer een schapenwolkje, vooral zo ingericht dat de twee melkkoeien (Windows en Office) niet in de schaduw komen te staan….

Google boven de wet

Dit is nog geen realiteit, maar daar wordt aan gewerkt. Wat is een van de grootste bezwaren van de cloud? Verlies van controle en het risico dat een of andere overijverige Officier van Justitie zonder medeweten jouw data vordert. Juridisch geneuzel met verschillende regels en wetjes in verschillende landen.

Zou het niet ideaal zijn als we als klanten zeker wisten dat de cloud provider niet wordt lastig gevallen door grijpgrage opsporingsdiensten? Maximale discretie, minimale risico’s, geen gezeik van digibete overheden. Een datavrijhaven, waar bemoeierige staten geen jurisdictie hebben. Dan kunnen we eindelijk gerust ademhalen: Google staat boven de wet.