De website (shodan.io) zoekt op willekeurige ip-adressen naar open poorten en geeft weer welke onbeveiligde diensten er "beschikbaar" zijn op het adres. Onlangs is daar poort 554 aan toegevoegd. Dit is de standaard poort voor het Real Time Streaming Protocol die gebruikt wordt door veel streaming webcams. Als de zoekmachine een actieve videostream vindt op een adres en er geen wachtwoord aanwezig is, wordt er automatisch een screenshot gemaakt.

Dan Tentler, een veiligheidsonderzoeker, heeft in een interview met Arstechnica laten weten dat het zeer slecht gesteld is met de camerabeveiliging. Er zijn maar weinig mensen die de moeite nemen een wachtwoord in te stellen. En dat terwijl de camera's op ontzettend veel verschillende plekken worden ingezet.

Ook de mensen van Arstechnica deden een zoekopdracht en kwamen opvallend veel plaatjes van (slapende) kinderen tegen. Shodan-leden die een betaald account hebben kunnen direct zoeken naar onbeveiligde webcams terwijl gratis leden het volgende filter kunnen gebruiken: port:554 has_screenshot:true.