De usb-stick blijkt te zijn gevonden door een 19-jarige student uit Katwijk. Voordat hij het apparaat naar de kapitein van de landmacht terugstuurde, kopieerde hij de informatie naar zijn eigen pc. Nadat het RTL Nieuws over de vondst had bericht, nam de marechaussee de pc van de student in beslag, zo vertelt hij tegenover de Volkskrant.

De dienst had echter grote moeite om toegang te krijgen tot de pc. De laptop bleek beveiligd te zijn met een bios-wachtwoord. "Dat hadden ze gemakkelijk kunnen omzeilen door een knop om te zetten op het moederbord", aldus de student.

Een dag later stond de marechaussee weer voor de deur omdat ze de adapter waren vergeten op te halen en de accu inmiddels leeg was. De marechaussee bevestigt volgens de krant dat er is gevraagd naar een wachtwoord en een adapter.

De student vindt dat Defensie heeft geblunderd. "Ik ben thuis verhoord en mijn verklaring is opgeslagen op een diskette. Toen ze hun jas al aanhadden, kwamen ze erachter dat ze hem bijna hadden vergeten."

De marechaussee heeft de jongen een VVV-bon van 25 euro cadeau gedaan als dank voor het retourneren van de usb-stick met staatsgeheimen.