Die stelling poneerde Cyrus Peikari, een medicus en tegelijkertijd directeur technologie bij beveiligingsbedrijf VirusMD, tijdens een lezing op de hackersconferentie Def Con, die dit weekend in Las Vegas werd gehouden. Peikari gebruikte in zijn toespraak zijn medische achtergrond om een vergelijking te trekken tussen gewone virussen en computervirussen. Net als vroeger de pest in Europe en de pokken in Noord- en Zuid-Amerika, kunnen computervirussen de maatschappij ernstig beschadigen, aldus Peikari.

`Goed virus' als vaccin

Maar tegelijkertijd moet ook de oplossing juist worden gezocht in een computervirus. Zoals een afgezwakte vorm van de polio of de pokken juist als vaccin is ontwikkeld voor de ziekten, zo kan het gevaar van de computervirussen volgens Peikari worden bestreden in een `goed' virus. De reguliere antivirussoftware voldoet volgens de virusdirecteur niet, al is het maar omdat nogal wat computergebruikers nalaten de software te updaten. Telkens weer blijken virussen toch nog schade te kunnen aanbrengen. Peikari meent dat `goede computervirussen' niet alleen mogelijk, maar ook onvermijdelijk zijn. Het `vaccin' tegen de kwalijke virussen moet in zijn ogen op open-source wijze tot stand komen. Daarnaast is een internationaal karakter belangrijk, want anders heeft elk land afzonderlijke vaccins. Daarom moeten de afzonderlijke regeringen op wereldwijd niveau het virus co├Ârdineren. Wat Peikari betreft zou de Wereld Gezondheids Organisatie een geschikte partij zijn voor het beheer. Tot slot moet het virus, net als bij de vaccins tegen ziekten, een verdunde vorm hebben, zodat het wel effectief maar niet destructief is.

Sceptische ontvangst

Hoe een en ander te realiseren, weet Peikari nog niet. Hij wil volgend jaar op Def Con terugkeren om een concreet plan te presenteren. Vooralsnog reageerden de toehoorders voornamelijk sceptisch op de toespraak van Peikari. Zij zetten vraagtekens bij de veiligheid en effectiviteit van een `goed virus', en vroegen zich verder of de ontwikkeling ervan wel aan de politiek overgelaten kan worden. Volgens de aanwezige Symantec-onderzoeker Sarah Gordon zijn er al veel stabielere methoden om het viruskwaad te bestrijden. Met zijn medische analogie slaat Peikari volgens Gordon de plank mis. Computers zijn tenslotte geen mensen. Wat voor de een werkt, hoeft volgens Gordon niet ook voor de ander te werken. De theorie van Peikari over een virus om virussen mee te bestrijden is door anderen overigens in mei al in de praktijk gebracht. Toen waarde een worm rond die als een door een andere worm achtergelaten gat in Linux-servers moest dichten. Ook daar werd door de bekende antivirusmakers weinig enthousiast op gereageerd. Peikari zei dat te beseffen. "Antivirusbedrijven zullen zich fel verzetten tegen het idee en misschien wel nooit accepteten."