De medewerker, die inmiddels niet meer bij Trend Micro werkt, kopieerde vorig jaar aan de baas gerichte rapportages en productvoorstellen naar zijn onbeveiligde thuiscomputer. Een virus, dat via de – in Japan populaire – p2p-applicatie Winny binnenkwam, verspreidde de documenten vervolgens over het p2p-netwerk.

Dat maakte Trend Micro maandag bekend. Het beveiligingsbedrijf bracht het nieuws niet eerder naar buiten, omdat het bang was dat een klant – die met zijn bedrijfsnaam in een van de documenten staat – gedupeerd zou raken. "Mensen waren dan naar het bestand gaan zoeken en onze klant was dan in de problemen gekomen", aldus Trend Micro-woordvoerder Kazuhisa Tagaya.

Saillant detail is dat Trend Micro al zijn medewerkers antivirussoftware cadeau geeft. De inmiddels vertrokken medewerker had blijkbaar niet de moeite genomen de software op zijn thuis-pc te installeren.

Het is niet de eerste keer dat een virus op het Winny-netwerk gegevens van bedrijven of overheden verspreidt. Onder de ongewenst verspreide documenten zouden zich onder meer politieonderzoeken, informatie over nucleaire installaties en lijsten met slachtoffers van zedenmisdrijven bevinden.

Shinzo Abe, de Japanse kabinetssecretaris – en tevens tweede man na premier Koizumi – heeft bedrijven opgeroepen geen gebruik te maken van Winny. "We kunnen niet voorkomen dat informatie uitlekt, zolang niet iedereen zijn anti-virus op orde heeft".