Malwaremakers hebben de laatste dagen berichten gespamd met een nieuwjaarsgroet. Wie het meegestuurde bestand opent, beleeft een slecht begin van het nieuwe jaar.

De laatste dagen waarschuwen virusbestrijders voor een nieuwjaarsvirus. De malware komt binnen via een e-mail met het onderwerp 'Happy New Year'. De mail bevat een attachment met de naam postcard.exe of postcard.zip. Besmetting met het nieuwjaarsvirus kan plaatsvinden door het attachment te openen.

Het virus, dat alleen actief is op Windows-computers, schakelt de antivirussoftware en de Windows Firewall uit en stuurt zichzelf met behulp van een eigen engine door naar e-mailadressen die het aantreft op een geïnfecteerde computer. De malware installeert een Trojaans paard.

Wie wil voorkomen dat bedrijfs-pc's worden besmet met het nieuwjaarsvirus, doet er verstandig aan de laatste virusdefinities te downloaden en binnenkomende e-mailberichten te ontdoen van uitvoerbare bestanden.

"Dat zou iedereen al sinds jaar en dag moeten doen, maar het lijkt er op dat sommige organisaties nog niet zover zijn", constateert beveiligingsdeskundige Scott Fendley.

Antivirusbedrijven hebben verschillende namen toegekend aan de malware, waaronder W32.Dref.U, W32.Nuwar.AY en W32.Mixor.Q. Bron: Techworld